FUP se oglasio o dojavljenim bombama

FUP službenici i auta
Ilustracija/Hercegovina.info

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti o većem broju dojava o postavljenim eksplozivnima napravama u javnim objektima, kao i sve veću i očekivanu zainteresiranost medija za navedenu problematiku Federalna uprava policije se odlučila uputiti priopćenje.

U prethodnom razdoblju putem sustava za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio je poruke prijetećeg sadržaja koje su sadržavale i dojavu o postavljenim eksplozivnima napravama.

Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno poduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučajevima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti.

Nadležne policijske agencije, uz nadzor Tužiteljstva, poduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentiranju izvršenih kaznenih djela, identifikaciji i pronalasku počinitelja koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Prema prikupljenim podacima, osobe koje su upućivale lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web domene koje su u vlasništvu inozemnih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinitelja koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Europola.

Sagledavajući okolnosti da navedene protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izoliran slučaj i da na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama. Zbog navedenog, dio angažmana Federalne uprave policije se odnosi i na pravovremenu razmjenu podataka s regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata.

Federalna uprava policije želi pozvati sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih organa i da će policijske agencije poduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana, navodi se u priopćenju.