FUCZ dobija dva psa tragača

psi
psi
... primopredaja pasa, čime će FUCZ biti "bogatija" za dva psa tragača koje je donirala BOSNET Group d.o.o.

Pored ljudstva osposobljenog za izvođenje složenih akcija zaštite i spašavanja, FUCZ ima i osam pasa, četiri obučena za traženje mina i tri psa za potrage. Danas će im se pridružiti još dva psa, rase „Belgijski ovčar-Malinois", koji će biti obučeni za potrage za nestalim osobama na otvorenom, iz ruševina i lavina.

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare.

Jedan se zove Quicker i nosit će naziv brenda za hranu za pse kompanije BOSNET Group d.o.o. koja donira ove pse, a drugi je Aska, po psu koji je, kao pripadnik POEK tima FUCZ, dao veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasio mnoge živote, a zbog bolesti je nedavno uginuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psi su stari sedam mjeseci a nabavljeni su iz Centra za obuku pasa „Arka" u Jablanici.

Korištenje psa tragača kod potraga je od velikog značaja, što potvrđuje činjenica da jedan obučen potražni pas može zamijeniti nekada i do stotinu spasitelja pretražujući isti teren četiri puta brže.

Zahvaljujući istančanom i snažnom čulu mirisa pas ima 90 posto uspješnost pretrage. Ljudi, na primjer, dostižu tek do 40 posto vjerovatnoće pronalaska nestale osobe.

FENA