FTV: Udarna vijest- Lagumdžija posjetio BIH/posljedna vijest u Dnevniku- Milanović posjetio BiH

...Vlade, neovisne, prijateljske i zemlje pred ulaskom u Europsku uniju, Republike Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini je ipak, prema voditeljici središnje informativne emisije Dnevnika 2 javnog emitera Federalne televizije (FTV), emitiranog 28. veljače, trećerazredni događaj.


Očito je da se voditeljica i urednici Dnevnika 2 FTV-a, po svemu sudeći, rukovodili sa starom novinarskom frazom „da nije vijest ako je pas ujeo čovjeka, ali je vijest da je čovjek ujeo psa". U tom smislu uistinu je vijest da ministar vanjskih poslova jedne države službeno boravi u svojoj državi. U najavi Dnevnika 2 posjet premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića BiH bio je na 4. mjestu, a posjet ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj) bio je na 2. mjestu, dok je najava prijateljske utakmice Brazil-BiH zauzela 1. mjesto.

Nastavljena je praksa ovog javnog emitera da se mišljenja i stajališta voditelja odnosno urednika središnje informativne emisije nameću gledateljima, pa je tako posjet premijera Milanovića BiH voditeljica najavila slijedećim riječima: „Posjeta je protekla u sjeni slabe pripreme i trećerazredne delegacije koju je sa sobom doveo premijer Milanović. Dali je riječ o poniženju, nespretnosti ili nečem trećem?", pita se u najavi voditeljica.

U isto vrijeme Zlatko Lagumdžija ministar vanjskih poslova BiH je u pratnji „visoke delegacije" Ministarstva vanjskih poslova (svoga ureda) u posjetu Republici Srpskoj. Prilog o posjetu premijera Milanovića emitiran je prvi i trajao je nešto više od pet minuta. Usput, prilog o posjetu ministra Lagumdžije Republici Srpskoj emitiran je u dva navrata u trajanju od 4 i pol minute.

Najavu priloga posjete premijera Milanovića Širokom Brijegu i Mostaru, te sastanak premijera Milanovića s čelnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) voditeljica Dnevnika 2 FTV-a naziva „čudnom odlukom" jer je po riječima voditeljice „susret s predstavnicima HNS-a kao fantomskom tvorevinom nastavak nekadašnje antiustavne samouprave".

Dobro je podsjetiti da su stranke okupljene oko HNS-a na proteklim izborima, temeljem analize glasovanja po županijama s većinskih hrvatskim stanovništvom, osvojili preko 80 posto glasova. Pri samom kraju priloga iz Mostara izvjestitelj FTV-a na temelju izraza lica predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića koji je bio „smrknut" zaključuje kako susret s premijerom Milanovićem nije tekao kako su to željeli čelnici HNS-a.

Iako prema definiciji UNESCO-a javni servis nije niti komercijalan niti državni, slobodan je od političkoga upletanja i od pritisaka komercijalnih sila na ovom primjeru još jednom je potvrđeno da se Federalna televizija nalazi u rukama jedne političke grupacije (SDP-a BiH), a pristranost kojoj smo svakodnevno svjedoci jedan je od ključnih razloga zašto Hrvati, kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, ne gledaju ili u zanemarivo malom broju gledaju program FTV-a Javne BH televizije i ne smatraju ga svojim.

Važno je također napomenuti da je u najavi Dnevnika, još jednog javnog emitera BHT1, emitiranog 28. veljače posjeta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića BiH bila na 1. mjestu, kao i prilog koji je urađen korektno i profesionalno i trajao je tri i pol minute.

Vijest o posjeti premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića BiH, u informativnoj emisiji Dnevnik 2 trećeg javnog emitera u BiH Radio-televizije Republike Srpske, uopće nije bila u najavi, a prilog o posjeti premijera Milanovića BiH emitiran je u 20-oj minuti Dnevnika 2 u trajanju od dvije minute. Usput, prva vijest na RTRS-u bila je zeleno svijetlo Srbiji za dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU.

mr. sc. Drago Martinović
www.dragomartinovic.com