FOTO:Optimizam na Busovačkim Stajama

Busovačke Staje

Problem s električnom energijom, prema radovima na kopanju kanala i postavljanju stupova za razvođenje po naselju, uskoro bi na Busovačkim stajama trebao postati prošlost. A i izgradnja vodovodne mreže te pumpnih stanica sve je bliže, tako da bi ovo skijalište u skoroj budućnosti moglo pokazati sav svoj potencijal.

U očekivanju prvih skijaša, u tijeku je redovni popravak puta koji je također jedna od manjih boljki vezanih uz ovo skijalište, ali uz trud odgovornih vožnja njime, za osobna vozila, neće ni ove godine predstavljati poseban problem iako domaćini često vole napomenuti da lanci za snijeg nikada nisu naodmet.

Prema riječima potpredsjednika parlamenta FBiH Marinka Čavara, Busovljaci su se prijavili za financijska sredstva namijenjena za pomoć Hrvatima u BIH, a tu je inicijativu podržao i veleposlanik RH. Ako im budu odobrena ta sredstva, Busovljaci će ga investirati u asfalt prema Busovačkoj planini te kanalizacijski sustav sa nje.

Novi lift

Konkretne novosti stižu i sa samih skijaških staza, a nastavak su svega što je započeto još prošle sezone kada je postavljen baby lift (ali nije radio) te napravljena nova staza koja se razdvaja na nekoliko mjesta.

Najveća novost u ovoj sezoni je postavljanje reflektora koji bi trebali, prema snazi i njihovom broju, napraviti jako osvijetljene staze pri noćnom skijanju.

Pored već postavljenog sidra i baby lifta, koncesionar skijališta kupio je još jedan lift, dužine 1.200 metara koji će se postaviti slijedećeg ljeta kako bi bio u potpunoj funkciji u sezoni 2010/11. Postavljanjem tog lifta cijela priča oko skijališta na Busovačkim stajama dobila bi novu dimenziju jer bi tada dužina skijaških staza iznosila preko 6 km što je dužina staza i na jednoj Bjelolasici.

Ove sezone, Fratarska kuća, jedini objekt u kojem je bilo moguće noćenje, neće primati goste, ali se zato uskoro očekuje otvaranje hotela Mećava sa šesnaest soba i dva apartmana.

Dovršetak ostalih objekata planiran je nakon zimske sezone.

Zbog nadmorske visine te s najnižom točkom na 1.500 metara, na ovom skijalištu posljednjih godina ima snijega i kada ga nema na nekim skijalištima u okruženju, a snijeg, ljepota prirode i novi sadržaji garantiraju obiteljski odmor poput onog iz bajke.

I na kraju ne može se još jednom ne ponoviti kako ovo skijalište svakim danom opravdava predznak koji nosi – pitomo. 

dalmacijaski.com/hercegovina.info