FOTO  FOTO:Busovačke Staje - Skijalište sa epitetom pitomo

Busovačke Staje, Blidinje, skijanje
Prethodna sezona, kao i tekuća, pokazale su da je nadmorska visina dovoljna za snježnu sigurnost. Ove sezone se skija od Božića, a čini se da bi se i za Uskrs moglo skijati. No možda i najvažnije od svega je da ima reda. Sve što se radi je pod nadzorom općine kao i kantonalnih institucija. Kad se tome doda i jako ozbiljan koncesionar čini se da ovo skijalište ima sve predispozicije da postane jedno ugodno malo obiteljsko skijalište bez namjere da privlači ljude kojima je bitan samo broj km staza i njihova strmina.

Najveći problem put do skijališta

Najveći problem skijališta je put do njega. Iz Busovače se prve sezone prelazilo oko 26 Km isključivo makadama da bi se već sezonu poslije napravio kraći sa oko 18 Km dužine (od toga 3 asfalt) koji je često nakon otapanja snijega znao postati i neprohodan za osobna vozila. Dok je ove sezone put cijelo vrijeme prohodan i sa dobrim zimskim gumama nije bilo problema iako vas neće baš sretni dočekat u autopraonici. Za sljedeću sezonu je najavljen još jedan, isto makadamski, kraći put iz Busovače a sve se glasnije priča i o povezivanju s općinom Vitez, točnije asfaltnim putem Kruščica - Vitez do kojeg je samo 1,5 Km zračne linije od skijališta tj. u stvarnosti oko 3 Km puta kojeg treba napravit da bi se napravio još jedan alternativni prilaz koji pogoduju svima koji dolaze ili bi došli na skijalište sa zapada, Dalmatincima time ovo skijalište postaje puno dostupnije. A kad se napravi nestat će i najveći dosadašnji prigovori koji su se uglavnom odnosili na put.

3 km staza i dvije vučnice

Postoje dvije vučnice (jedno sidro i jedan tanjurić) i uređeno je ukupno oko 3 km staza raspoređenih na tri staze. Sve staze su blage, plavog karaktera dok je uređenost istih čista petica bar je tako bilo prilikom svakog mog posjeta. Vidio sam u skladištu na skijalištu i reflektore od 2 kW, koji će biti jako brzo postavljeni. Za očekivat je sjajno osvijetljenu stazu za noćno skijanje i sanjkanje.

Problem skijališta je i nedostatak smještajnih kapaciteta. Fratarska kuća, trenutno jedini objekt gdje se može prenoćiti na samom skijalištu, je dupkom pun i to uglavnom Zagrepčana (uglavnom podrijetlom iz tih krajeva). No nisu samo ex Bosanci posjetitelji, meni je bilo jako neobično čuti prigorski dijalekt na skijalištu. Hotel će biti na ljeto gotov, kao i pravi restoran umjesto postojećeg montažnog.

 

 

Najava iz općine Busovača i Elektrodistribucije o sigurnom dovođenju električne energije ovo ljeto na skijalište te akcija koja je već počela u vezi izgradnje vodoopskrbnog sustava rasprodala je gotovo sva građevinska zemljišta na

skijalištu. Može se očekivat da će ovo proljeće, ljeto i jesen biti puno izgradnje privatnih objekata tako da će se već sljedeću zimu na ovoj lokaciji moći boravit u puno više objekata.

Za sljedeću sezonu se ne očekuju novi liftovi ili staze već uglavnom već nabrojana druga infrastrukturna izgradnja. No već sezonu iza mogli bismo bit počašćeni jednim dugim liftom i koliko je autor ovih redaka uspio vidjet najmanje dvije prekrasne plavo crvene duge staze što bi već cijelu priču napravilo puno ozbiljnijim.

Kako su dosad pokazali veliku ozbiljnost svi koji su uključeni u projekt ne sumnjam da će tako i biti...

Ski škola je radi ovu sezonu, prvi polaznici su bili učenici škola u Busovači no svi koji poželite takvu uslugu na BS moguće ju je i dobiti kao i unajmiti svu opremu po nevjerojatno povoljnim cijenama, kao i sanjke ili motorne sanjke pa u ski safari. 
Atraktivan je safari sa BS do drugog skijališta Pridolaca sa motornim sanjkama, staza nije teška i za nekoga ko nije vičan motornim sanjkama a Vranica je cijelo vrijeme kao na dlanu. Jedan od najljepših pogleda koji se mogu vidjeti kod nas.

 

dalmacijaski.com