FINO ZA ZNATI Putin okupio majke ruskih vojnika te im pričao da neki njihovi sinovi ginu zbog votke

Putin ruske majke

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je poručio majkama ubijenih ruskih vojnika u Ukrajini da dijeli njihovu bol, ali ni ovaj put nije izrazio žaljenje zbog agresije na Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Susret s grupom 17 majki vojnika imao je jučer, 25. studenog, te im se tom prilikom obratio. Na početku susreta, koji je prenosila i državna televizija, izjavio je da ništa ne može nadomjestiti gubitak sina. Kako je objavio BBC, neke od majki su pristalice režimskih pokreta. Kritičari režima tvrde da je pažljivo izabrano tko može biti na susretu.

Postoje širom Rusije i one majke koje se otvoreno žale na to da su im sinovi loše obučeni za ratovanje, da nisu imali adekvatno oružje i odjeću, posebno onu koja je potrebna za nadolazeću zimu. Neki optužuju da je dio vojnika topovsko meso, i to nakon niza vojnih poraza u posljednjih nekoliko mjeseci. Prema američkom generalu Marku Milleyu, od početka rata poginulo je i ranjeno je 100.000 ruskih vojnika, kao i 100.000 ukrajinskih vojnika. Kremlj je u rujnu priznao da se griješilo prilikom mobilizacije rezervista.

Putin je na jučerašnjem susretu u Moskvi majkama poručio da osobno, kao i rukovodstvo države dijele njihovu bol. Jednoj od majki je kazao da "neki ljudi umru od votke i životi im neopaženo prolaze. No, vaš sin je zaista živio i postigao je cilj. Nije umro uzalud". Njegova poruka je bila i ta da ne vjeruju "neistinama" i "lažima" o ratu, za koje je naveo da se objavljuju na televiziji i internetu.

"Razumijemo da ništa ne može nadomjestiti gubitak sina, gubitak djeteta. Posebno ne majci kojoj svi dugujemo zbog toga što je donijela dijete na ovaj svijet", rekao je ruski predsjednik.

Međutim, ni ovom prilikom nije javno izrazio žaljenje zbog agresije na Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom", prenosi BBC.