FINANCIJSKA POMOĆ 10 milijuna maraka za autobusne prijevoznike

FINANCIJSKA POMOĆ 10 milijuna maraka za autobusne prijevoznike
Hercegovina.info

Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu financijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10.000.000 KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnik, priopćeno je danas iz Vlade FBiH

Tekst javnog poziva je, s pratećom dokumentacijom, objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a obavijest o njegovoj objavi u dvoje dnevne novine. Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13.11.2020. godine, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva gospodarstvena društva, privatne poduzetnike i tvrtke čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su razdoblju od 1. travnja do 30. rujna ove godine u odnosu na ovo razdoblje 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju.

Opći ciljevi dodjele financijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima. Gospodarski subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u razdoblju od 1.7. do 31.12.2020. godine.

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici financijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u razdoblju do 31. prosinca 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. rujna 2020. godine.

Ukupna financijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Proračunu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.

Deset milijuna, od ukupno predviđenih 20 milijuna KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, namijenjeno je za financijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma, prioćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija..