FINANCIJSKA POLICIJA O ALUMINIJU Od PPD-a kupovali skuplju struju, PPD-u jeftinije prodavali aluminij

Aluminij
Oslobođenje

Mostarski Aluminij godinama je svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene. Najveći dio aluminija prodatog po damping cijenama otkupile su off shore tvrtke sa Malte koje su povezane sa Prvim plinarskim društvom (PPD) iz Hrvatske, odnosno sa ruskom tvrtkom Gazprom, javlja Oslobođenje.

Osim toga što su proruskim tvrtkama aluminij prodavali jeftinije nego što su ga proizvodili, čelnici mostarske tvrtke su od istih off shore tvrtki kupovali struju po cijeni koju su plaćali skuplje od tadašnje prosječne osnovne cijene po burzi HUPEX. Poslovi između Alumija i Gazpromovih partnera iz off shore zone vrijedni su oko pola milijarde maraka.

To je suština izvještaja Financijske policije Federacije BiH koji je sačinjen krajem svibnja ove godine, a kojeg Oslobođenje ekskluzivno objavljuje.

„Uprava privrednog/ gospodarskog društva je u većini slučajeva zaključenim ugovorima sa kupcima prouzrokovala štetu privrednom/gospodarskom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar na način da se prodajna cijena proizvoda „formirala“ na razinu koja je ispod ekonomski opravdane cijene što je rezultiralo stvaranje gubitka prodajom proizvoda (trupci, inogt, blok, žica) privrednog /gospodarskog društva „Aluminij“ d.d. Mostar.Radi se o poslovnoj politici uprava i nadzornih odbora privrednog/gospodarskog društva koju je nemoguće ekonomski opravdati i objasniti jer je ista vođena mimo ekonomskih principa i tržišne logike i kao takva je vodila ka neminovnom zaustavljanju proizvodnje i otpuštanju uposlenih“, navedeno je u izvjaštaju Financijske policije koji je u posjedu Oslobođenja.

Kako bi se priča bolje razumjela, bitno je, prvo, identificiratiključne partnere mostarskog Aluminija. Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) glavni je Gazpromov zastupnik u Hrvatskoj. Tvrtka je formalno registrirana u Vukovaru i dio je grupacije Energia naturalis u okviru koje djeluje najmanje 20 tvrtki, navodi Oslobođenje.

PPD je od 2015. godine imao svoj ogranak u BiH, koji je djelovao kao PPD BiH, a kasnije je ta ispostava promijenila ime u Erdal d.o.o. Sarajevo. Formalni osnivač Erdal d.o.o. Sarajevo je Coast Line Commodities LTD sa Malte.

Prema dokumentima Konkurentnog vijeća BiH, vlasnik grupacije Energia Naturalis d.o.o. Vukovar, u okviru koje djeluje PPD, je nepoznato fizičko lice koje je većinski vlasnik i PPD-a. Ista nepoznata osoba je suvlasnik i većinski vlasnik društva Open Solutions Limited sa sjedištem na Malti.

Nadalje, tvrtka Open Solutions Limited sa Malte formalni je vlasnik Coast Line Commodities čije je sjedište na istoj adresi, Sir Adrian Dingli Street, Silema SLM 1902 Malta. Kompanija Coast Line Commodities , već smo naveli, vlasnik je tvrtke Erdal d.o.o. Sarajevo, koje je osnovano 2015. godine pod imenom - PPD BiH. Upravo su ove tvrtke bile glavni partneri mostarskom Aluminiju od 2016. godine do trenutka gašenja proizvodnje.