VIDEO  Film koji je šokirao javnost. Kako je Izetbegović žrtvovao Srebrenicu da bi ishodio intervenciju NATO-a

...ovdašnju javnost, potaknuta dokumentarnim filmom "Srebrenica - izdani grad", norveških autora Ola Flyma i Davida Hebditcha

Film koji nijednog trenutka ne negira genocid i strašni zločin koji se dogodio u ovom bosanskom gradiću, niti spočitava da su taj zločin izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske na čelu s Ratkom Mladićem, uzdrmao je bh. javnost iznošenjem na svjetlo dana činjenica koje ukazuju na grijehe tadašnje bošnjačke politike prema stradanju u Srebrenici. Prvi put prikazan je u travnju ove godine na norveškoj televiziji, u dva dijela - 'Grad koji se može žrtvovati' i 'Tragovi iz Sarajeva', da bi prije dva tjedna bio prikazan i na švedskoj televiziji, otvarajući iznova rane bošnjačkoj emigraciji diljem Skandinavije.

Koristeći kao sugovornike preživjele Srebreničane i bivše zapovjednike Armije BiH koji su bili stacionirani u ovom ratnom području, film implicira izravnu odgovornost državnog vrha BiH i Alije Izetbegovića, iznoseći tvrdnje koje dokazuju da je ova bosanska enklava prodana zarad drugih politčkih ciljeva, te da je srpska vojska prešutno dobila dozvolu za pokolj u Srebrenici.

O tome u filmu govore akademik Muhamed Filipović, ratni zapovjednik policije u Srebrenici Hakija Meholjić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić, bivši zapovjednikArmije BiH Sefer Halilović, novinar Mirsad Fazlić, te preživjeli svjedoci ovog strašnog zločina.

depo.ba