Fikret Abdić nakon 11 godina ponovno na slobodi

... najavila je dolazak njegovih mnogobrojnih pristaša u Pulu.  Sedam autobusa doći će iz različih dijelova Hrvatske, a 30 iz Velike Kladuše.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu na 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne suprotno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuća protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi.

Inače, na Županijskome sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu zbog više kaznenih djela gospodarskog kriminala. Suđenje je počelo 17. listopada 2011., a prekinuto je istog dana nakon što je obrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali.

Fikret Abdić tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, kako novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtku - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se očitovala da nisu krivi.

Izvor: hrt.hr