FESTIVAL DEMOKRACIJE? U Tuzli, gradu od 111 tisuća ljudi, gradonačelnikom se postaje sa samo 12 tisuća glasova

FESTIVAL DEMOKRACIJE? U Tuzli, gradu od 111 tisuća ljudi, gradonačelnikom se postaje sa samo 12 tisuća glasova

Lokalni izbori održani u nedjelju održani u nekoliko općina i gradova u Bosni i Hercegovini nisu donijeli veće promjene. Takva situacija je bila i u Tuzli, gdje je dugogodišnjeg SDP gradonačelnika Jasmina Imamovića zamijenio, također SDP kandidat Zijad Lugavić.

No, ono što je posebno poražavajuće je izuzetno mala izlaznost birača.

U Tuzli pravo glasa ima 111.512 osoba, no na izbore je izašlo njih svega 25 tisuća. Nije mnogo bolja situacija bila ni u ostalim gradovima, no činjenica je Tuzla treći najmnogoljudniji grad u BiH i da izaziva mnogo više pažnje od drugih općina i gradova, piše Klix.

Kandidat SDP-a Zijad Lugavić je osvojio 12.103 glasova odnosno 47,75 posto, a njegovi protukandidati sa najviše glasova su bili, neovisni kandidat Mirnes Ajanović sa 7.832 glasa odnosno 30,90 posto i Omer Berbić ispred Naše stranke sa 4.434 glasa odnosno 17,49 posto.

Ako usporedimo ove izbore sa onim iz 2020. godine očigledan je drastičan pad izlaznosti, tada je pravo glasa iskoristilo 46 tisuća birača odnosno 41 posto. Pobjedu je tada suvereno odnio Jasmin Imamović s 22 tisuće glasova, odnosno 51,93 posto.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakonska minimalna izlaznost, koja u pojedinim europskim državama iznosi 50 posto, Također na lokalnim, ali ni općim izborima ne postoji drugi krug izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se drugi krug održava u svakom slučaju izuzev ako neki kandidat u prvom krugu osvoji više od 50 posto glasova. Ta praksa se primjenjuje i u Makedoniji, kao i na Kosovu. S obzirom na uvijek prisutnu politizaciju Središnjeg izbornog povjerenstva, teško je očekivati da bi se nešto slično moglo implementirati u Bosni i Hercegovini.

Zbog čega je izlaznost na izborima u BiH na izuzetno niskoj razini je pitanje čiji odgovor nije jednostavan, te na njega utiče više faktora, no mnogi se pitaju daju li ovakva izlaznost pa i rezultati lokalnih izbora u BiH potpuni legitimitet pobjednicima.