FERK POZVAO NOVINARE Evo kome poskupljuje struja u Federaciji

Obračun struje struja
Ilustracija

Povodom aktualnih događanja u energetskom sektoru, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK organizirala je danas u Mostaru susret novinara i članova FERK-a. 

Tom prigodom je govora bilo o najuaktualnijem energetskom pitanju u Federaciji - hoće li biti poskupljenja struje za kućanstva. Novinarima je kazano da Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH nisu tražile povećanje cijena. Poskupjet će samo srednji i visoki napon (tko ima vlastiti trafo). Za obične građane će poskupjeti jedino rasvjeta. 

Obračun struje struja

"I mi smo iz medija čuli kako se spremaju određena poskupljenja u enormnim iznosima, ja moram reći kako se radi o tržišnoj opskrbi. Najavljeno povećanje struje apsolutne se ne odnosi na male potrošače, odnosno kućanstva.

Poskupljenje se odnosi na druge kupce, tj. one koji su priključeni na srednjem, visokom naponu i javnoj rasvjeti. Kupci priključeni na srednji napon su obično oni koji imaju vlastitu trafostanicu, kupci na visokom naponu su oni koji su priključeni na prijenosnu mrežu. Jedino na niskom naponu gdje smo svi mi priključeni je javna rasvjeta i ona je isključivo tržišna djelatnost", kazala je Sanela Pokrajčić, predsjednica federalne Regulatorne komisije za energiju.


Poskupljenje za srednji i visoki napon je zapravo poskupljenje za gospodarstvenike, dok u RS-u za njih još uvijek nema poskupljenja. 

Nova poskupljenja značila bi novi udar na živote i standard građana, koji ionako jedva preživljavaju nakon što su poskupjele gotovo sve namirnice, a poskupljenje struje značilo bi i ponovno poskupljenje namirnica. U Federaciji sve ide uzlaznom putanjom, osim naravno plaća i mirovina. Minimalna mirovina u Federaciji nije dostatna ni da pokrije režije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.