FERK PODIJELIO NOVE DOZVOLE ZA SOLARE Pogledajte tko ih je dobio i gdje će biti izgrađena nova postrojenja

Solari

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK je održala redovnu sjednicu na kojoj je donesen Nacrt poslovnika o radu Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Nacrt pravilnika o rješavanju žalbi i sporova i Nacrt pravilnika o javnim raspravama

Na sjednici je donesena Odluka o odobrenju Plana razvoja i izgradnje distributivne mreže za 2023. godinu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Dozvole za solarne elektrane

FERK je usvojio rješenja kojima se izdaju Dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije podnositelja zahtjeva SOLAR GOLD ENERGY d.o.o. iz Mostara i „ELEKTRO TEST – SOLAR” d.o.o. Sarajevo i rješenje kojim se izdaje Dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelja zahtjeva ENNA Opskrba BH  d.o.o. iz Sarajeva.

FERK je donio Zaključke po zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva Fotonaponska elektrana „B R A J O”, vl. Drago Dragićević, Čitluk, PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE „LALA” vl. Mehinagić Ragib Poljice, Maglaj i  „EUROSAN“ d.o.o. Mostar.

Doneseno je i deset Rješenja po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača podnositelja zahtjeva: Društvo za trgovinu, građevinarstvo i usluge „P & M COMPANY” d.o.o. Mostar za solarnu fotonaponsku elektranu „P&M COMPANY 1“ , DS0 „SOLE MIO”, vl. Piljić Dragan, Tuzla za solarnu fotonaponsku elektranu „PILJIĆ”, MIR, vl. Radoslava Udovičića iz Mostara za solarnu fotonaponsku elektranu „MIR”, „EUROSAN” d.o.o. Mostar  za tri solarne fotonaponske elektrane „EUROSAN 1/23”,  „EUROSAN 2/23” i  „EUROSAN 3/23”,  PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE „LALA” vl. Mehinagić Ragib Poljice, Maglaj za  tri solarne fotonaponske elektrane „POLJICE, „POLJICE 2” i  „POLJICE 3“ i MIROMETAL d.o.o. Posušje za solarnu fotonaponsku elektranu „Bagaruša”.

Na ovoj redovnoj sjednici FERK je usvojio nacrte dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE SOLARNA ELEKTRANA „JELIĆ” iz Usore i JKP „KOSTAJNICA” d.o.o. Kreševo. 

Nacrti dozvola i obavjesti za javnost mogu se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a, a zainteresirana lica mogu dostaviti svoje pisane komentare na nacrte do 13. studenog do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na email adresu: [email protected].