FERK ODLUČIO Postotak energije iz obnovljivih izvora za 2024. u Federaciji BiH mora biti 0,93 posto

FERK
Hercegovina.info

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK donijela je Pravilnik o regulatornom nadgledanju kojim se propisuju vrste, način i postupak provođenja nadgledanja obavljanja energetskih djelatnosti na osnovu FERK-ovih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, kao i ostala pitanja vezana za nadgledanje.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju postotka obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2024. godinu koji iznosi 0,93%. Navedeni postotak služi opskrbljivačima krajnjih kupaca i kvalificiranim kupcima koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, da mogu planirati sredstva za nabavku propisanih količina električne energije iz obnovljivih izvora energije i utvrđuje se na osnovu planskih veličina.

Dozvole za solarne elektrane

Podnositeljima zahtjeva MABOG GUMANOVIĆ d.o.o. Grude, „HERCEG“ Maglaj, d.o.o. i „Energi-Europa“ d.o.o. Prozor-Rama izdate su dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, dok je podnositelju zahtjeva Srodna djelatnost „MAGLIĆ“ vlasnika Maglić Nazima iz Zenice izdana dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE, te je obnovljena Dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelju zahtjeva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Po zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE podnositelja zahtjeva Samostalna obrtnička radnja „SOL-VES“ vl. Veselko Penava, FERK je donio zaključak kojim se predmetni zahtjev obustavlja zbog odustanka podnositelja. 

Po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača FERK je donio rješenja za: „ART“ d.o.o. iz Tešnja, „BOSŠUMČAJ“ d.o.o. Sarajevo, Proizvodnja električne energije „ELEKTRO ID“ vlasnika Dubravca Izeta iz Tešnja, „VITA SOL“ iz Širokog Brijega, „DEMCOM“ d.o.o. Kakanj, „BOJANIĆ“ d.o.o. Jajce za dvije solarne fotonaponske elektrane, SE „ANTOLOVIĆ“ vlasnika Antolović Jakova iz Žepča, SUNČANI VRT d.o.o. iz Gruda, EL ZOVKO iz Mostara za dvije solarne fotonaponske elektrane i „SUMAKS“ d.o.o. iz Tešnja.

Iz FERK-a je priopćeno da je u postupak opće rasprave upućen Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelja zahtjeva VIBAR d.o.o. Široki Brijeg.

Nacrt se može preuzeti na internet stranici FERK-a, www.ferk.ba, a zainteresirane osobe svoje pisane komentare na Nacrt dozvole mogu dostaviti do 22.12.2023. godine do 12:00 sati, poštom na adresu FERK-a, kao i na elektronsku adresu [email protected]