Federalnu televiziju treba ukinuti

"Prvi korak u tom smjeru može biti odluka Skupštine Federacije BiH da ugasimo javni servis Federacije i pridružimo sve resurse, kadrovske, tehničke, stručne, programske i ostale u zajednički Javni RTV servis Bosne i Hercegovine.

U tom procesu moguća su brojna rješenja kojima bismo popravili kvalitetu i osigurali da taj jedinstveni javni RTV servis jednakopravno služi svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine.

Nama treba javni servis, a ovo što sad imamo karikatura je od javnog servisa, na sve tri razine, i puno je bliži kod nekih državnoj, kod nekih privatnoj televiziji. Ne mogu javnim servisom upravljati samo ljudi koje postave parlamenti, moramo uključiti i civilno društvo i javnost u upravljanje javnim rtv sustavom, posebno stručne i odgovorne osobe, kao što je slučaj u demokratskim i civiliziranim državama.

Posebno apeliram na hrvatske političke predstavnike u Federaciji BiH. Stalno govorimo da nam je Dayton nametnuo blokade, a nigdje se tako snažno ne odražava ta daytonska slika BiH kao u sustavu Javnog radiotelevizijskog emitiranja.

Postojeća tri emitera preslikavaju daytonski ustroj BiH sa svim nelogičnostima koje Dayton nosi. Građani Bosne i Hercegovine financiraju tri rtv kuće koje vode tri različite medijske politike. I ne samo medijske.

Stalni smo svjedoci sukoba, nerazumijevanja i optuživanja među različitim emiterima. Otvoreno mogu reći da svaki javni servis, i državni i oba entitetska, imaju snažno naglašenu političku i kadrovsku inklinaciju ovoj ili onoj političkoj strukturi.

Apeliram da napravimo prvi korak u ovom smjeru - donesimo odluku da gasimo Javni RTV servis Federacije BiH i pridružimo ga jedinstvenom RTV servisu Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će i drugi entitetski javni emiter prepoznati važnost uređivanja ovog sustava. A u tom procesu pridruživanja možemo riješiti brojna pitanja, pa i pitanje jezika, programa, nadzora, financiranja, kontrole kvalitete, upravljanja i brojna druga", tvrdi predsjednik HNZ-a dr. Milenko Brkić.

fena