FEDERALNO TUŽITELJSTVO Predmet ‘Marušić i ostali’ povjeren ŽZH-u

Niko Marušić
Ilustracija/hercegovina.info

Federalno tužiteljstvo FBiH kaznenu prijavu protiv ‘Nike Marušića i ostalih’ proslijedilo je na postupanje Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije, potvrdila je za portal hercegovina.info, koji je u ovom slučaju i podnositelj kaznene prijave, stručna savjetnica za odnose s javnošću federalnog tužiteljstva Nina Hadžihajdarević. 

Naime, budući da smo uz Marušića i ostale prijavili i glavnog tužitelja u HNŽ-u Zdenka Kovača, koji je vodio predmet protiv Marušića i na koncu obustavio istragu, predmet je izuzet iz nadležnosti HNŽ-a. 

“Obavještavamo vas da je ovo Tužiteljstvo 17. studenog 2022. od Županijskog tužiteljstva HNŽ zaprimilo prijedlog za prenošenje nadležnosti postupanja po kaznenoj prijavi iz važnih razloga u predmetu tog tužiteljstva. U prijedlogu je, između ostalog, kao važan razlog za prenošenje mjesne nadležnosti navedena činjenica da je u kaznenoj prijavi jedna od prijavljenih osoba i glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač za kojeg je, u kratkim navodima kaznene prijave naznačeno da nije poduzimao potrebne radnje u cilju sprječavanja ostvarenja materijalne koristi za drugu osobu, već je u predmetu broj KTA32/07, obustavio istragu koja se vodila u razdoblju 2007. godine i dalje, a koja se odnosila na prodaju zemljišta osobi Niki Marušiću protiv kojeg je podnesena kaznena prijava”, navodi u odgovoru našem portalu Hadžihajdarević. 

“Razmatrajući prijedlog Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, te imajući u vidu činjenicu da je kaznena prijava, između ostalih, podnesena i protiv glavnog tužitelja Zdenka Kovača, što se mora promatrati kao važan razlog prenosa nadležnosti, Federalno tužiteljstvo je 29. studenog donijelo rješenje kojem se Županijskom tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu povjerava na postupanje predmet formiran povodom kaznene prijave od strane portal Hercegovina.info protiv Nike Marušića i ostalih”, navode iz federalnog Tužiteljstva. 

Prijenosom nadležnosti na drugo županijsko tužiteljstvo, kako tvrde, otklanjaju se sve sumnje koje bi se mogle pripisati razlozima subjektivnih utjecaja, kao i sumnje s aspekta percepcije javnosti koje bi mogle negativno utjecati na autoritet Tužiteljstva i doprinijeti narušavanju povjerenja javnosti u rad Tužiteljstva, što je u konačnici ocijenjeno kao važan razlog za prenošenje mjesne nadležnosti drugom županijskom tužiteljstvu. 

Podsjetimo, Marušić je odgovorna osoba u više tvrtki u Hercegovini, od kojih glavnina nema zaposlenika, no obilato dobiva poticaje od HDZ. Čak je dobio za tvornicu 1.4 milijuna maraka kredit Razvojne banke BiH, gdje sam sebi zalaže imovinu i jamči za kredit (iz drugih tvrtki). Stranka ga, osim kreditima, obilato prati i proračunskim sredstvima. Recimo, vlada HNŽ mu je u jeku pandemije prebacila u poduzeće Marinada 200 tisuća maraka, a on je direktor Fonda pri toj istoj Vladi, a dobivao je i kasnije, i to iz interventnih sredstava!

Istraživački tim portal Hercegovina.info kaznenu prijavu je podnio protiv Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu HNŽ, Miroslava Ćorića i Samira Sunagića, premijera i ministra Vlade HNŽ u vrijeme sporne kupoprodaje zemljišta. Sumnjamo da su se navedene osobe udružile s ciljem pribavljanja materijalne koristi, oštetile proračun za oko 17 milijuna maraka, namjestivši direktnu prodaju oko 138 hektara zemlje na lokacijama Kruševo-Čule, Gubavica i Pijesci Niki Marušiću, navodno zbog podizanja vinograda. Prijavom smo obuhvatili i Zdenka Kovača, trenutačno glavnog tužitelja u HNŽ-u, u njegovom slučaju zbog nepostupanja i odugovlačenja istrage, a što su i raniji prijavitelji prijavljivali Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. 

Zanimljivo je da se i Grad Mostar posve nepotrebno kasnije naknadno nadovezao na ovaj kriminal s namjerom da oko 700 tisuća četvornih metara zemljišta Nike Marušića pretvori u građevinsko zemljište pod krinkom tvornice kojoj treba 100 tisuća četvornih metara!?

Nakon naših članaka, inzistiranja i pisanja Grad smanjuje količinu Marušićevog zemljišta koje ulazi u poslovnu zonu na 150 tisuća četvornih metara. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.