Federalni paralel(unitar)izam

Po tom vicu izbivala je od kuće ali je tu uvijek bila prisutna samo je malo privremeno švrljala i po svijetu.

Još jedna gospođica koja bi u BiH mogla zauvijek umrijeti je i demokracija, ali s tom razlikom što ona nebi nikada pronašla svoju kuću u BiH a u ovoj priči -ministarstvo.

Ovih dana novine pišu o konstantnom ponižavanju Hrvata u federalnom partnerstvu.

Naime običnom puku vjerojatno nije poznato da svako ministarstvo koje ima sjedište određeno u Mostaru automatski ima ilegalno paralelno sjedište i u Sarajevu.

Naime, bošnjačkim se ministrima neide na posao u Mostar pa poput recesije iz prethodnog vica samovoljno su si iznajmili urede u Sarajevu te švrljaju i svoje „dužnosti“ obavljaju po Sarajevu, tako da su uredi u Mostaru prazni.

Prema informacijama iz Mostara prazni uredi zjape u ministarstvu trgovine ministra Desnice Radivojevića, a ministrica obrazovanja i znanosti Meliha Alić također nedolazi u Mostar i ima ilegalni paralelni ured u Sarajevu. Tako je i sa ministrom prometa i veza Nailom Šećkanovićem, sa ministrom industrije i rudarstva Vahidom Hećom. Tako je još i sa desecima Zavoda i ostalih državnih institucija.

U kojoj normalnoj zemlji toga ima i tko snosi troškove ilegalnih boravaka ovih ministara van svojih sjedišta i koliki su troškovi ilegalnih paralelnih ureda?

To najvjerojatnije nitko nezna ili neće da zna. Visoki predstavnik bi se trebao pozabaviti ovakvim paralel-unitarizmima.

Ovakvim odnosom Hrvatima u federaciji jasno se daje do znanja koliko je tu demokracije i jednakopravnosti.

Iz tog razloga lakše je shvatiti zbog čega se RS toliko odupire zajedničkim institucijama vlasti jer ovakav unitarizam pod plaštem građanske države bi i njima s vremenom došao glave.

Juraj Marić i Posavski-obzor.info