Federalni ministar Salko Bukvarević preminuo od koronavirusa

Salko Bukvarević
Hercegovina.info

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević preminuo je jutros u Izolatoriju Podhrastovi u Sarajevu, nakon što mu se zadnjih dana pogoršalo zdravstveno stanje, te je bio prikopčan i na respirator.

Koronavirus mu je potvrđen prije sedam dana, a jučer ujutro je zbog obostrane upale pluća i otežanog disanja prikopčan na respirator. Kolege iz federalne Vlade, obitelj i prijatelji su u šoku nakon preminuća ministra, osobito s obzirom na njegove godine. 

Rođen je 20.4.1967. godine u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija.

Osnovnu školu (1982. godine) i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu (1986. godine) završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Educiran za korištenje GPS i drugih metoda snimanja terena.

Od 1995. do 1998. godine bio tajnik Županijskog odbora SDA Tuzlanske županije, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani dužnosnik - profesionalni zastupnik u Skuštini TŽ-a, a od 2012. godine stručni suradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član povjerenstva sudjelovao je u pisanju Ustava Tuzlanske županije. Sudjelovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima „Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i „Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli”, te drugim.

Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala. Poznavao je ruski jezik, a ima osnovno poznavanje engleskog jezika. Po nacionalnosti Bošnjak, oženjen, otac dvoje djece.