Federalni inspektori u Hercegovini vrše kontrole iako više nemaju nadležnosti

inspekcija, Sarajevo, Hercegovina, inspekcija, zapečaćeni objekti, HNŽ, federalna inspekcija, press konferencija, ibrahim tirak, kontrola, federalna inspekcija, kladionice, zatvaranje, oprez, inspekcija, HNŽ, inspekcija, inspektori, Tomislavgrad, Livno, akcija, inspekcija, inspektori, Hercegovina, inspektori, inspekcija, Zakon, inspekcija, federalna inspekcija, FBIH, federacija, Federacije BiH, inspekcija, inspekcija, Hercegovina
Naime, u Hercegovini su ovih dana boravili federalni inspektori rada. Iako po novom Zakonu o radu oni mogu vršiti kontrole u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za Federaciju, ova zakonska odredba se ne poštuje. Federalni inspektori, koristeći neznanje ljudi, su tako vršili kontrole restorana, suvenirnica i malih poduzeća, uglavnom, gospodarskih subjekata koji sigurno nisu od interesa za Federaciju BiH.

- Cilj je bio da se jasno vidi razlika između ovlasti inspekcije na federalnoj i županijskoj razini i mislim da smo u tome uspjeli. Barem kada je u pitanju slovo zakona. Ovo što se trenutačno događa na terenu nije u skladu sa zakonom i ovakva praksa se mora prekinuti - rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović koji je i predložio promjene Zakona o radu po pitanju inspekcije, a koje su u konačnici usvojene.

- Slobodno mogu poručiti svima onima koji su u poduzećima koja nisu od značaja za Federaciju, a kojima u kontrolu dođe federalna inspekcija rada da odbiju suradnju. Oni s njima ne moraju surađivati, nisu im obvezni podnositi račune i dokumenta. Te kontrole su sada u nadležnosti županijske inspekcije i samo oni mogu vršiti kontrolu u ovakvim slučajevima - poručio je Martinović i dodao da u slučaju bilo kakvog pravnog nasilja inspekcija vlasnici tvrtki nad kojima se pokušava vršiti kontrola o svemu informiraju Federalnu upravu inspekcije. ?- Želim vjerovati kako se radi o neupućenosti inspektora, a ne o namjernoj represiji. Ne mogu zakon kršiti oni koji ga trebaju provoditi. A upravo takvu situaciju imamo sada. Ovakva praksa će se prekinuti, a mi ćemo iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ljude zaštitili od ovakvih pojava - zaključio je Martinović.

Inače, federalni inspektori su posljednjih godina bili posebno aktivni na području Međugorja, osobito u vrijeme kada se u ovome mjestu nalazi najveći broj hodočasnika. Novi zakon jasno kaže kako se takve situacije više ne mogu događati.

Vecernji list