Federalna uprava policije: FTV, opet, laže

Iz FUP-a navode da je FTV objavila dezinformaciju o tome "da direktor Federalne uprave policije FMUP-a nakon nezakonitog penzioniranja nastavlja razračunavanje s dokazanim patriotima u odbrani Sarajeva, te da je usmeno naložio svojim potčinjenim i lojalnim inspektorima da dokažu umiješanost u navodne ratne zločine Dragana Vikića, Zlatka Miletića i Joze Anđića, a radi eliminiranja konkurencije za čelne policijske funkcije koje pripadaju najmalobrojnijem narodu u Bosni i Hercegovini“.

"U potpunosti demantujemo dezinformaciju objavljenu u Dnevniku 2 FTV-a od 22. aprila, jer "FUP ne vodi nikakve istrage vezano za imenovane osobe, niti je direktor FUP-a Dragan Lukač bilo kome izdao zapovijed za provođenje bilo kakve istrage protiv Vikića, Anđića i Miletića za ratni zločin", navodi se u demantiju.

Iz FUP-a podsjećaju da ova uprava postupa u skladu s ovlaštenjima propisanim Zakonom o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Zakonom o policijskim službenicima Federacije BiH, te u skladu s Krivičnim zakonom BiH i FBiH i Zakonom o krivičnom postupku BiH i FBiH, te da postupa u predmetima "ratnih zločina" po zahtjevima nadležnih tužiteljstava.

Navode da je naredbu za provođenje istrage zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen ratni zločin u Sarajevu 1992. godine protiv jednog broja osoba, među kojima je i bivši policijski službenik FUP-a Dragan Vikić, donijelo Tužiteljstvo BiH 2009. godine, te da FUP-u nije poznato u kojoj je fazi istraga u Tužiteljstvu BiH.

Kako se dalje navodi, sadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač je dužnost direktora preuzeo 8. decembra 2010. godine i nema nikakve veze sa spomenutom istragom.

"Za gospodu Jozu Anđića i Zlatka Miletića FUP nema saznanje da bilo koje tužiteljstvo vodi istragu u vezi s ratnim zločinima", navode iz Uprave.

Fena