Federaciji se nudi kinesko cjepivo, nitko ne želi preuzeti odgovornost i pregovarati

Federaciji se nudi kinesko cjepivo, nitko ne želi preuzeti odgovornost i pregovarati
Ilustracija / hercegovina.info

Ruska i kineska cjepiva protiv koronavirusa postaju sve izglednija opcija za građane Bosne i Hercegovine. Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da će prve doze ruskog cjepiva stići do kraja siječnja. Vladi Federacije BiH ponuđena je kineskao cjepivo Sinofarm. Ipak, u Federaciji je nejasno tko će preuzeti odgovornost i izravno pregovarati s proizvođačem cjepiva.

Još uvijek je neizvjesno kako će Federacija odgovoriti na pismo namjere kineske kompanije Sinofarm. Trenutno niti jedna institucija ne želi preuzeti odgovornost za nabavku cjepiva, odnosno izravne pregovore s dobavljačem. 

Federalno ministarstvo zdravstva nema zakonske mogućnosti za izravne pregovore s proizvođačima i nabavku cjepiva. Podsjećamo da se Federacija BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH uključila u nabavku cjepiva putem COVAX mehanizma, te je putem Ministarstva civilnih poslova BiH, također iskazala potrebe za nabavku cjepiva i putem EU mehanizma nabavke“, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U RS cjepivo stiže već krajem siječnja kada će i početi cijepljenje građana i u ovom entitetu, a s proizvođačem se pregovaralo izravno jer, kako kažu iz Insitiuta, nije potrebna suglasnost državnih institucija.

„Što se tiče nabavke samog ruskog cjepiva, mi čekamo da do kraja siječnja završimo proceduru same nabavke, a samim tim i sukcesivne isporuke prvih 200 tisuća doza za 100 tisuća stanovnika. Vjerojatno će i još jedan dio biti u narednom razdoblju. Kada nama dođe cjepivo, mi ćemo istog trenutka početi s cijepljenjem kada se ispoštuje sva procedura koja je neophodna u skladu sa zakonom. Plan cijepljenja je već spreman da možemocijepiti populaciju kojoj je namijenjen“, kazao je Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo.

Za nabavku cjepiva nadležna isključivo entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nitko i ništa ne stoji na putu entitetima da samostalno nabave sve što je neophodno za borbu protiv pandemije pa tako niti da nabave cjepiva. Skrb o žiteljima entiteta bi u ovom trenutku morao biti njihov prioritet. Odugovlačenje s nabavkom cjepiva postalo je u BiH političko pitanje. Stručnjake po pitanju nabavke cjepiva protiv COVID 19 nitko nije konzultirao.

Mene za ovu godinu dana, ja sam predsjednik krovne organizacije imunologa BiH, niko nije kontaktirao. Niti mene niti kolege iz imunologije nikada nije niko kontaktirao. Tko donosi odluke, kakve donosi odluke, koji su to stručnjaci, govorim za imunologiju, za druge oblasti ne govorim, ali nas imunologe nije nitko konzultirao. Tako nije u svijetu. Tamo je sve suprotno i znanost se sluša, struka se sluša i zato imaju puno bolje rezultate nego mi“, poručio je za BHRT imunolog Jasenko Karamehić.