Federaciji BiH prijeti financijski kolaps

Sada nam slijedi kolaps proračuna i raskid stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - izjavio je Mujezinović kako ga u subotu citira "Dnevni avaz".

Federalni premijer bio je na putu izvan BiH kada je Zastupnički dom Parlamenta FBiH u petak suočen s prijetnjama razvojačenih branitelja usvojio ultimativni zahtjev njihovih udruga da im se ne smanjuju naknade za deset posto te da ostanu na snazi sadašnji zakoni koji reguliraju njihov status i privilegije.

Ove zaključke federalni je parlament usvojio glasovima bošnjačkih zastupnika te bez konzultacija s vladom i premijerom Mujezinovićem.

On je pak upozorio kako je riječ o "neprovodivoj" odluci koja je donesena pod pritiskom tek jedne manje skupine korisnika prava iz federalnog proračuna čime su ujedno ugrožena prava gotovo svih drugih a posebice umirovljenika.

- Parlament je pod pritiskom donio odluku da se odreknemo milijarde eura i oštetimo četiri milijuna ljudi u BiH - kazao je Mujezinović pojasnivši kako nakon ovoga vjerojatno neće biti novaca za isplatu mirovina.

Smanjivanje proračunskih rashoda za deset posto temeljni je uvjet koji BiH mora ispuniti kako bi iskoristila međunarodnu financijsku potporu što joj je stavljena na raspolaganje kroz stand-by aranžman sa MMF-om.

Udruge koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH odbile su pristati na bilo kakvo smanjenje za njihove članove a u četvrtak i petak organizirali su masovne prosvjede u Sarajevu tražeći da se njihovi zahtjevi ispune.

Zbog prijetnji kako će se prosvjedi nastaviti i poprimiti nasilni oblik, federalni je parlament na kraju donio spornu odluku.

U tome nisu sudjelovali zastupnici iz HDZ BiH i HDZ 1990. jer nisu niti došli na sjednicu.