FEDERACIJA Skoro stotinu pozitivnih, novi slučajevi i u ZHŽ

FEDERACIJA Skoro stotinu pozitivnih, novi slučajevi i u ZHŽ
Ilustracija / hercegovina.info

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji. ZHŽ sada ima 6 osoba pozitivnih na koronavirus, kada se pribroje zadnji koji su otkriveni u Širokom brijegu, a HNŽ u zadnja 24 sata nema novozaraženih, no broji čak 75 pozitivnih. Brojka je vrtoglavo narasla kada se otkrilo žarište u Stocu, gdje su pozitivni svi djelatnici u tvornici za preradu ribe.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.085 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1027 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutačno su aktivna 1003 slučaja-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 55 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u zadnja 24 sata, a radi se o muškoj osobi iz Kalesije (1949).

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako je u trenutnim uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava, veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge potičemo na odgovorno ponašanje:

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere zaštite", poručili su.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.