FEDERACIJA Krizni stožer prati situaciju, razmatra se uvođenje mjera oko ulaska u javne objekte

Sarajevo koronavirus
Samır Jordamovıc/Anadolija

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u Federaciji iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika. Značajna povećanja broja oboljelih zabilježena su u tri županije: Hercegovačko-neretvanskoj (296/100.000), Zapadnohercegovačkoj (192/100.000) i Kantonu 10 (164/100.000).  U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora (broj hospitaliziranih, broj pacijanata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva). Krizni stožer će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojim bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o statusu cijepljenja, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom COVID-19", priopćili su.

Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se cijepe kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi Federacije BiH na usvajanje, zaključuje se u priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.