FADILE OVAKO ĆEMO Svima jednako, svakom gradu i općini po 375 tisuća maraka

FADILE OVAKO ĆEMO Svima jednako, svakom gradu i općini po 375 tisuća maraka
Arhiva

Načelnici i gradonačelnici u FBiH okupljeni u predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH), održali su treću izvanrednu online sjednicu na kojoj su diskutirali o načinu raspodjele tekućih transfera u iznosu od 30 milijuna maraka, koji su rebalansom federalnog proračuna osigurani za raspodjelu općinama i gradovima u FBiH.

S obzirom da je Vlada FBiH prethodno poništila odluku o raspodjeli transfernih sredstava nižim razinama vlasti, na prošloj sjednici Predsjedništva SOGFBiH, održanoj 15.4., načelnici i gradonačelnici su zauzeli jasan stav da se financijska sredstva, koja su u proračunu Federacije BiH bila planirana za lokalne zajednice, moraju vratiti u federalni proračun kao pomoć proračunima općina i gradova.

Prepoznavši značajnu ulogu općina i gradova u suočavanju s trenutačnom situacijom i izazovima stanja nesreće izazvane pandemijom virusa COVID - 19, Vlada FBiH je uvažila ovaj zahtjev Predsjedništva SOGFBiH i amandmanom na rebalans proračunaFBiH, koji je usvojen na oba doma Parlamenta FBIH, osigurala tekuće transfere u iznosu od 30 milijuna KM za raspodjelu općinama i gradovima u FBiH.

Predsjedništvo SOGFBiH predlaže da se Odlukom Vlade Federacije BiH o raspodjeli sredstava od tekućih transfera, sukladno principima humanosti i solidarnosti u trenutačnoj situaciji, ovaj iznos od 30.000.000 KM tekućih transfera namijenjen općinama i gradovima iz federalnog proračuna ravnopravno i jednako rasporedi na svih 80 jedinica lokalne samouprave u FBiH, tako da svaka općina i grad dobije jednak iznos transfernih sredstava - 375.000 KM. Takav jednak način raspodjele transfernih sredstava općinama i gradovima odražavao bi jednakopravan tretman svih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Predsjedništvo SOGFBiH pri tomu naglašava da bi se općinskim i gradskim vlastima trebalo osigurati da samostalno i slobodno raspolažu dodijeljenim sredstvima, kako ne bi došlo do financijske ugroženosti općina i gradova u FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.