FADIL ZAOBILAZI Gdje nije SDA načelnik nema poplava

Fadil Novalić
Facebook

Poplave koje su pogodile BiH još jednom su pokazale koliko su vlasti na svim razinama radile na zaštiti od vodene stihije od 2014. godine i zadnjih velikih poplava. I tada su kao i ovih dana bila poplavljena i devastirana ista mjesta.

No, zato su brojni političari poplave iskoristili za ekspresno fotografiranje na ugroženim područjima. Tako je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u petak obišao poplavom najugroženija područja općine Konjic.

I nema ništa loše u tome što je premijer posjetio Konjic, dapače. No, vidljivo je kako je politikantstvo došlo do izražaja i u ovim teškim trenutcima. Premijer Novalić nije našao vremena za posjetiti ona područja na čijem čelu nije SDA kadar.

"Vremenske nepogode koje su proteklih dana pogodile neke općine i gradove ponovno su građanima zorno prikazale sve slabosti države i sustava. Ipak ono što je pored svih slabosti posebno zabrinjavajuće je slabost politika oličenih pojedincima koje te iste politike provode na terenu. U tom kontekstu najsvježiji primjer je premijer Federacije koji je od svih ugroženih područja posjetio samo općinu Konjic. Nema u premijerovoj posjeti Konjicu ništa sporno. Naprotiv, posjeta je svrsishodna, pravovremena i potrebna.

Ali ono što upada u oči i političkom laiku jest činjenica da je premijer Novalić izbjegao posjetiti i druga ugrožena područja. Prije svega u sarajevskoj županiji, a onda teško je ne primijetiti općinu Jablanica. Kojom se logikom premijer vodio, kada je propustio obići ugrožena područja na Ilidži i u Jablanici nije teško dokučiti. Ove općine vode načelnici koji nisu iz SDA i tamo ga sigurno neće dočekati zelene stranačke jakne. Koristi prirodne nesreće za bavljenje politikantstvom. Krajnji je bezobrazluk i obračun bez prestanka preko leđa građana", smatra predsjednik SDP-a BIH HNŽ-a Ismet Lulić.

Aner Žuljević napisao je kako Novalić više ne zaslužuje biti ni političar.

"Premijer FBiH preskoči Novi grad, Ilidžu, dođe u Konjic i ne ode u Jablanicu posjetiti ugrožene građane, samo zato što načelnici nisu iz SDA, ne zaslužuje ni dana više biti političar, a ne prvi čovjek izvršne vlasti u FBiH. To je ta sramotna državotvorna logika SDA službenika. Jadno", napisao je Žuljević.

Barem bi se u teškim trenutcima i prirodnim katastrofama trebala voditi jednaka briga o svima, no na primjeru premijera FBiH jasno se vidi kako je kao i u svemu u Bosni i Hercegovini politika očito ispred svega. Za Fadila Novalića poplava nema tamo gdje SDA nema svoje načelnike.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.