FADIL NA CRNOJ LISTI Ivica Puljić otkriva zašto je zapravo sankcioniran premijer Vlade, nema veze s umirovljenicima

Fadil Novalić
Hercegovina.info

Ne stišavaju se reakcije nakon što je premijer Federacije BiH i član Predsjedništva SDA Fadil Novalić završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

"Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo umirovljenicima. Da bude jasno - Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u tijeku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije", poručio je Puljić, prenosi Avaz.

"Da pojasnim. Ja sam informacije o sankcijama Novaliću i Stankoviću dobio od dva izvora iz američkog Ministarstva financija. Dakle, nije rekla-kazala, nego se radi o profesionalnom prikupljanju podataka. Ja dugo radim posao i mislim da znam kako doći do provjerene informacije - dodao je Puljić.

Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo financija SAD nametnulo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Miloradu Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.

"Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti", poručeno je iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Fadilu Novaliću su sankcije uvedene zbog potkopavanja demokratskih procesa.