Evo koje je izvozne tvrtke subvencionirala Vlada Federacije

Evo koje je izvozne tvrtke subvencionirala Vlada Federacije
Ilustracija / hercegovina.info

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj 246. sjednici održanoj u četvrtak, 03.12.2020. godine u Sarajevu, donijela pet odluka o subvencioniranju izvozno orijentiranih poduzeća iz metalne, elektro i automobilske industrije, zatim iz građevinske industrije, drvne, papirne i grafičke industrije, tekstilne te kemijske, farmaceutske i industrije plastike i gume.

Među dobitnicima potpore nalaze se i brojne hercegovačke tvrtke, a tko je sve dobio subvencije možete provjeriti ovdje.

Na osnovu odobrenih zahtjeva, za 131 izvozno privredno društvo iz oblasti iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno 15.078.350 KM, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih poduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije, dok je za 69 izvoznika iz oblasti industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno 4.026.840 KM. Iznos od 5.188.550 KM namijenjen je za 43 izvozna privredna društva iz kemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike

Temelj za ovih pet odluka je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, kojom je, uz ostalo, definirano da je izvoznik privredno društvo koje je izvozom ostvarilo više od 30 posto prihoda. Ovom Uredbom Vlade FBiH je propisano i da je na ime pomoći izvoznicima predviđeno 30.000.000 KM.

Korisnike sredstava je, na osnovu javnog poziva, izabrala je posebno formirana komisija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.