FOTO  Evo kako smo u siječnju jačali odnose s Putinom, u društvu Irana i Palestine

Grubeša Putin Kajganić
Ilustracija/hercegovina.info

Oči cijelog svijeta uprte su u Ukrajinu, koja proživljava naše devedesete. Ovaj rat će svijet možda ponajbolje pratiti, s obzirom na doseg društvenih mreža.

I dok je cijeli svijet protiv agresora Putina, koji je danas ušao u Kijev i dokazao što je cilj Rusiji, neki naši dužnosnici prije nekih mjesec dana jačali su odnose s njim i njegovim glavnim tužiteljem.

Grubeša Putin Kajganić

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sudjelovao je na proslavi obilježavanja 300. godišnjice Tužiteljstva Ruske Federacije koja se održavala u razdoblju od 11. do 13. siječnja u Moskvi, čime se sam u priopćenju pohvalio. Domaćin konferencije bio je glavni tužitelj  Rusije, Igor Krasnov, a za sudionike konferencije upriličen je i svečani prijem kod predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Tijekom službenog boravka u Moskvi, Grubeša se susreo i s najvišim dužnosnikom u pravosuđu Ruske Federacije, Generalnim tužiteljem Ruske Federacije g. I.V. Krasnovim. Kroz otvoren razgovor na sastanku  je  potvrđen zadovoljavajuće visok stupanj dostignutih međunarodnih odnosa i suradnje između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, priopćilo je Grubešino ministarstvo.

Grubeša Putin Kajganić

“Posebno je istaknuto zadovoljstvo zbog dogovora oko Sporazuma o suradnji između Generalnog Tužiteljstva Ruske Federacije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine čiji tekst su radne grupe usuglasile sredinom prošle godine, a čije konačno zaključivanje čeka odobrenje od strane Predsjedništva BiH”, naveli su u priopćenju.

Pohvalio se susretom s Grubešom i prvi Putinov čovjek u Tužiteljstvu, koji se osim s našim minstrom sastao i s izaslanstvom Irana, Palestine i Belizea.

“Ministar Grubeša, između ostalog je istaknuo kako je potpisivanje ovog Sporazuma jedno od važnih pitanja kada je riječ o suradnji između ove dvije zemlje, kao i da će biti značajan čimbenik u suzbijanju suvremenih izazova i prijetnji, s naglaskom na borbi protiv svih oblika kriminaliteta, a posebno cyber kriminala”, zaključili su iz Grubešina ureda. Osim njega u Rusiju je istim povodom u siječnju skoknuo i v. d. glavnog bh. tužitelja Milanko Kajganić.

Na konferenciji je v.d. glavnog tužioca Kajganić održao susrete i razgovore s tužiteljima iz više zemalja, u pogledu jačanja međunarodne suradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, pranja novca, korupcije, ekstremizima i terorizma.

Za podsjetiti je ovdje da smo tijekom pandemije i agonije Ruse zvali da nam dezinficiraju SKB Mostar. Potpuno promašena hrvatska politika u BiH u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu dobiva posve novu dimenziju.

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.