EUROPSKI VRH BiH među državama s najvećim brojem stranaka po broju stanovnika

Izbori
hercegovina.info

Za predstojeće lokalne izbore SIP-u su prijavljena 543 politička subjekta – od toga 333 nezavisna kandidata, 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet listi nezavisnih kandidata.

Od 1996. godine u Bosni i Hercegovini na sceni je cijepanje političkih stranaka, što je jedan od razloga sve većeg broja političkih subjekata na izborima. Drugi razlog, kažu za BHRT iz Udruženja građana “Zašto ne” jeste trgovina mjestima na biračkim odborima, dok je treći razlog da neke stranke multipliciraju svoje kandidate te im je cilj rasipanje glasova

Izlaznost na izbore, prema službenim podacima, na razini je od pedeset posto. Ako se isključe učinci izbornog ižinjeringa, taj postotak je i značajno ispod. Sudjelovanje bh. dijaspore u izbornom procesu je na vrlo niskoj razini, dok je participacija mladih ljudi do 30 godina skoro katastrofična. Zaista, postavlja se pitanje uzroka velikog broja političkih subjekata.

Istraživanja iz 2016. godine pokazala su da je jedna politička stranka na svakih 30 tisuća stanovnika u Bosni i Hercegovini. Ova statistika svrstava našu zemlju u sami vrh liste država s najvećim brojem stranaka po broju stanovnika, ne samo u regiji, nego i u Europi.