EUROPSKA UNIJA Neviđeni pritisak na pravosuđe u aferi "Respiratori"

EUROPSKA UNIJA Neviđeni pritisak na pravosuđe u aferi "Respiratori"
Fena

Europska unija je u izvješću o napretku BiH za 2020. godinu koji je jučer objavljen, žestoko kritizirala pritisak na pravosuđe nakon što je pokrenuta istraga u aferi "Respiratori", objavio je Dnevni Avaz

Pritisak je ocijenjen neprimjerenim, istovremeno istaknuto je da je Sud BiH odbacio prijedlog za pritvor osumnjičenima naredivši mjere zabrane. Međutim, kako je konstatirano u izvješću, Sud BiH nije kao u nekim ranijim slučajevima naredio nazdor nad ovim preventivnim mjerama!

Evo što stoji u izvješću EU:

"Državno tužiteljstvo započelo je istragu u jednom slučaju navodne prijevare povezane s javnom nabavkom medicinske opreme COVID-19, o kojoj se uglavnom izvještava u medijima. Istraga je još u tijeku. Ovaj slučaj pokrenuo je neviđeno miješanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na neovisnost pravosuđa zabrinjava. Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev tužitelja za pritvor osumnjičenih i naložio preventivnu mjeru zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili svjedoka. Suprotno svojoj prethodnoj praksi, sud nije naredio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od strane agencije za provođenje zakona"

Podsjetimo, istraga zbog nabavke 100 respiratora pokrenuta je protiv premijera Fadila Novalića (SDA), Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline" i Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ-a. Osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Nakon što je istraga otvorena, Stranka demokratske akcije je prednjačila u reakcijama protiv Tužiteljstva BiH ocijenivši istragu udarom na Bošnjake.

Međutim, kako smo ranije i objavili, postupajući tužitelji u ovom predmetu su Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Merisa Nurkić.

Vrlo indikativno je da Europska unija upozorava da je Sud BiH donio mjere zabrane, ali da “nije naredio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od  agencije za provođenje zakona”. No, mjere su kasnije ukinute, iako se Tužiteljstvo žalilo više puta da se ne poštuju, traživši da se ponovo odrede i zabrani konakt s osumnjičenima i svjedocima.

Primjerice, u slučaju Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, policija je kada su mu bile izrečene stroge mjere zabrane, svaki dan više puta provjeravala poštuju li se one. Međutim, očito da je i Europska unija uvidjela da se u slučaju afere "Respiratori" ne primjenjuju isti pravni standardi, zaključuje Dnevni Avaz koji donosi i faksimil izvješća.