EUROPARLAMENTARCI U MOSTARU "Glavne stranke u BiH žive od korupcije, a na vlasti se održavaju nacionalizmom i separatizmom"

Europarlamentarci Mostar
Hercegovina.info

Europski parlamentarci (zastupnici europskih konzervativaca i reformista) u Kosači su raspravljali o budućnosti, ali i sadašnjosti Bosne i Hercegovine.  Brojni zastupnici  ovog vikenda na poziva Hrvatske republikance stranke (HRS) boravit će u hercegovačkoj prijestolnici, a na današnjoj panel diskusiji sudjelovali su Španjolac Herman Tertsch, Poljaci Ryzsard Czarnecki i Bogdan Rzonca, Talijan Carlo Fidanza te Bugar Angel Dzhambazki.

Herman Tertsch u više navrata je naglasio kako se ovdje radi o neuspjeloj državi. 

"Crveno upozorenje je upaljeno i ne možemo dopustiti druge utjecaje da ojačaju, a oslabe europski. Ovo je neuspjela država i kao takva neće uspjeti dalje od ovoga. Pazite, u Vijeću sigurnosti nemamo više Rusiju i Kinu, a bliže se izbori u Bosni i Hercegovini, a u takvoj situaciji sve je moguće dovesti u pitanje. Glavni problem kod vas je korupcija i moramo podignuti svijest o tome. Glavne stranke u Bosni i Hercegovini se baziraju na korupciji i od korupcije žive", rekao je ovaj španjolski zastupnik i član stranke Vox.

Europarlamentarci Mostar

Poljak Charnietzky je naveo tri razloga koja kronično nedostaju Bosni i Hercegovini na europskom putu.

"Nisam diplomat i mogu vam govoriti 'narodski' onako kako znam. Prošle godine ne samitu u Sloveniji dogovoreno je da se odgodi pristupanje novih članica Europske unije, tu prvenstveno mislim na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Ja sam Poljak i ja podupirem proširenje EU, pa tako bih volio tu vidjeti i Bosnu i Hercegovinu jer pripadate Europi povijesno i kulturološki, ali morate znati da su veće države unutar Europske unije skeptične oko proširenja. Vaša država ima 3 problema s kojima se mora suočiti: prvo i osnovno je korupcija, drugo politički konflikti, a treće je nepoštivanje manjina", tvrdi iskusni poljski političar.

Nema ništa "na lijepe oči".

"Moj prijateljski savjet je sljedeći - nemojte nam davati izlike da vam odgađamo ulazak u Europsku uniju! Borite se protiv korupcije i pokažite da ima tolerancije i ljudskih prava u ovoj državi. Gledajte, ja sam rođen 1963. godine i Turska je tada aplicirala za članstvo, vi sami vidite gdje je Turska danas daleko od članstva", zaključio je ovaj bivši poljski ministar u dva navrata, kao i bivši potpredsjednik Europskog parlamenta.

Diskusiju je otvorio Ladislav Ilčić, hrvatski eurozastupnik koji je i predvodio šaroliko izaslanstvo.

"Nije istina da Europska unija ne prepoznaje nikakav drugo koncept osim građanskog koncepta kako se to prikazuje. Bosna i Hercegovina po svojoj strukturi najsličnija je švicarskom ili belgijskom uređenju, ali unutar vašeg sustava vrebaju mnoge opasnosti. Na ovog agresiji na Ukrajinu možemo zaključiti da Rusija traži svoje mjesto u Europi, pa i među članicama Europske unije. Oni zorno promatraju i Bosnu i Hercegovinu za koju im sigurno odgovara destabilizacija situacije nakon izbora", rekao je pred okupljenima.

Osvrnuo se i, prema njemu, na najveće štetočine u našoj državi: korupcija i nacionalizam.

"Ogromna i bespotreban administracija je neodrživa. U Bosni i Hercegovini na svim razinama je nagomilana administracija koja je podložna korupciji, takvi sustavi su jednostavno neodrživi. Onda se uz to fino nadoda srpski separatizam i nacionalizam, a koji se zapravo bošnjačkim nacionalizmom bez kojeg Srbi ne bi imali nikakvog smisla za prijetnje i tendencije", nastavio je.

Zanimljivi su trendovi u Europskom parlamentu budući da BiH službeno nema svoje zastupnike.

"Najveći zagovornici ovakve neodržive Bosne i Hercegovine su Zeleni. Oni žele izbrisati nacionalni predznak, a njihove agende slijede visoki predstavnici i visoki dužnosnici u Bosni i Hercegovini. Tvrdim da je u Parlamentu jači bošnjački lobi nego hrvatski iako imamo naše zastupnike i partnere. Dovoljno je pogledati i sudjelovati na sjednicama kad se spomnije pitanje Bosne i Hercegovine i sve će svima biti jasno", zaključio je na kraju svog izlaganja.

Europarlamentarci Mostar

Talijan Fidanza prokomentirao je tri vanjska utjecaja koja mogu biti pogubna po Bosnu i Hercegovinu.

"Mi u Bruxellesu nemamo pravi dojam što se kod vas događa, ali smo svjesno da zbog zadnjih događanja i rata u Ukrajini moramo itekako pratiti Zapadni Balkan i uključiti vas u naš zajednički europski projekt. S našeg gledišta, više točaka se nameće kao upozorenje. Prvi je utjecaj Rusije na Srbiju, a samim time i Republiku Srpsku. Uz njih je prisutan i turski utjecaj jer vidimo i samo da pod vodstvom Erdogana pokušavaju uvesti agresivniji islam. Investiraju u Zapadnu Europu kroz islamsku prizmu, pa gdje god mogu grade najskuplje i najveće džamije, najbolji primjer je i Strassbourg gdje većinom radimo i tu se radi najveća džamija. Treći, ali i također loš utjecaj, je kineski utjecaj koji iskorištava ona polja gdje EU nije prisutna pa Kinezi tu ulijeću i jačaju svoj utjecaj i političku pomoć preko infrastrukturnih projekata. Mišljenja smo u grupaciji (ECR) da gubimo u borbi s europskom ideologijom, a onda tu se otvara prostor za autoritarne sustave. Globalizacije je ideološka borba, a onda ako vi svoje djelovanje svedete samo na migracije, LGBT populaciju i slične agende, onda neke države članice kažu da to nije njihovo okruženje i nije im prirodno pa se pravi odmak od Europske unije i slabi cijelu zajednicu, pa se otvara prostor drugim utjecajima izvan Europe", kazao je talijanski europarlamentarac i član trenutačno najveće talijanske stranke Fratelli d'Italia.

Povod za dolazak dosad najbrojnijeg izaslanstva  EU Parlamenta u Bosnu i Hercegovinu (ukupno 12 članova) je definiranje teksta najnovije Rezolucije o BiH koja će biti usvojena u EU Parlamentu. Republikanci ističu kako tekst nacrta Rezolucije zorno pokazuje koliko je subjektivan pogled međunarodne zajednice na odnose u BiH. Potencira se izborni proces po svaku cijenu, iako do izmjena Ustava i izbornog zakona nije došlo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.