Europa o Silajdžiću: Otišao je kočničar i težak čovjek

Haris Silajdžić
tvrdi Marieluise Beck, predsjedajuća Parlamentarnom skupinom za Bosnu i Hercegovinu u njemačkom Bundestagu. 

“S velikim zadovoljstvom smo pratili kako je hrvatskoj populaciji u Bosni i Hercegovini iz Zagreba poručeno da sve njihove fantazije o nekom mogućem pripajanju nemaju podršku u Hrvatskoj. Ako i Beograd poruči Dodiku da je on dio Bosne i Hercegovine i da će to ubuduće i ostati, mislim da će i Dodik morati razviti interes za demokratsko vođenje države kako bi jednog dana Bosna i Hercegovina mogla postati dio Europske unije.”

Formiranje vlade bit će teško i dugotrajno

Iako rezultati izbora još nisu potpuni, politolog Bodo Weber već sada može naslutiti da će formiranje vlade i koalacija biti težak i dugotrajan proces. “Normalno vođenje politike sigurno nije na vidiku, pogotovo što je u ovoj izbornoj kampanji stranka gospodina Dodika vodila otvorenu kampanju straha i prijetnje secesijom, puno žešću nego prije četiri godine. Međunarodna zajednica o tome šuti i ne reagira. Prema tome, dok god ostanemo u jednoj situaciji u kojoj je sve otvoreno i dok Međunarodna zajednica ne pokaže gdje su granice, i to ne samo riječima, nego i djelima, ja doista ne vidim da će doći do bilo kakvih reformi, u suprotnom, kriza će se produbljavati.”

OHR ostaje najveća prepreka za bolju budućnost

Bivši njemački konzul u Banjaluci Bruno Brommer očekuje pozitivne promjene u naredne četiri godine. Najveći plus je taj, što Haris Silajdžić više neće biti u Predsjedništvu, kaže Brommer. Ometajućim čimbenikom ne smatra Milorada Dodika, jer se Dodikove reakcije, kaže, mogu unaprijed predvidjeti. Najveći problem ostaje uloga Međunarodne zajednice i ured visokog predstavnika, objašnjava bivši diplomata.

“U ovoj formi u kojoj je sada, OHR može samo biti mana za Bosnu i Hercegovinu. OHR je problem, a ne rješenje. Na putu ka Europi, Bosna i Hercegovina može uspjeti samo s jakim predstavnikom Europske unije i jasno zacrtanom Mapom puta. To znaju i Srbi i Bošnjaci, zato smatram da će u naredne četiri godine uslijediti promjene.”


Dok postoji mogućnost blokade, neće biti novog Ustava

Dugogodišnji dopisnik iz jugoistočne Europe za njemačke tiskane medije Norbert Mappes Niediek ne krije svoj pesimizam kada je riječ o svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Ostaće skeptičan sve dok se u zemlji ne ukine mogućnost blokade određenih političkih odluka, poručuje njemački novinar.

“Sve dok OHR i Parlamenti, odnosno Narodna skupština RS mogu različitim metodama blokirati političke odluke, racionalna većina u Bosni i Hercegovini neće moći promijeniti ustav zemlje. A to je doista potrebno, da bi zemlja bila približena Europskoj uniji. Ta mogućnost blokiranja će uvijek biti korištena i zato će se narednih godina malo što promijeniti.”

(Deutsche Welle)