EUROPA I AMERIKANCI NAŠIM POLITIČARIMA "Bez velikih apetita i neutemeljenih prijedloga, a nema ni nametanja volje većine"

europa, SAD, izborni zakon, Bosna i Hercegovina
EPA

Izaslanstvo EU/specijalnog predstavnika EU u BiH i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u zajedničkoj izjavi povodom razgovora o bh. ustavnoj i izbornoj reformi, apeliraju strankama da odustanu od maksimalističkih prijedloga koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu, priopćeno je iz Delegacije EU.

Suština demokracije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Predstavnici EU i Sjedinjenih Država ističu da ranije ovog mjeseca, kada su se službenici SAD-a i EU sastali s političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili  da će se pripremiti prije narednih razgovora, ali da je u međuvremenu zabilježen tek manji napredak.

Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sustava BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, politička kriza se produbljuje, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

"Obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost ne bi urodili plodom. Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja. Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredjeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH. Vrijeme je da se ova obećanja ispune", navode izaslanstva EU i Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u BiH.

Također pozivaju predstavnike Republike Srpske da se potpuno vrate u institucije.

"EU i SAD su uložile napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana. Ovaj proces je prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara. Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju što je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka kronične političke krize u BiH - korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda", citat je iz zajedničke izjave.

Poruka strankama je da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za poduzimanje daljnjih koraka.

"Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način u interesu građana Bosne i Hercegovine", navedeno je.