EUFOR i Oružane snage BiH potpisali Plan obuke i suradnje za 2020. godinu

oružane snage bih, eufor

Načelnik stožera EUFOR-a brigadni general László Szabó i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić danas su potpisali Plan obuke i suradnje za 2020. godinu. Ovim se pokazuje namjera EUFOR-a i OS BiH da nastave svoje dugogodišnje partnerstvo i kontinuirano nastoje ostvariti poboljšanja izvodeći zajedničku obuku kroz širok spektar scenarija.

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) ostvarile su proteklih godina veliki napredak i dostigle visoku razinu znanja i iskustva potrebnu za organiziranje individualne obuke samostalno i na bilateralnoj razini s EUFOR-om.
EUFOR-ov Odjel za obuku i osposobljavanje je 2018. g. dosegao svoj cilj, a to je samoodrživ sustav obuke OS BiH. Tijekom godina obučeno je preko 5.000 pripadnika OS BiH, uglavnom za mirovne operacije. Program Odjela za obuku i osposobljavanja bio je u potpunosti uspješan i OS BiH koje su nekad bile potrošač sigurnosnih usluga postale su poštovan i vjerodostojan pružatelj sigurnosti.

Građani BiH prepoznaju ovu promjenu i prema posljednjim istraživanjim koja su provedena na teritoriji cijele države, OS BiH su institucija BiH kojoj se najviše vjeruje. U mirovnim misijama u Iraku, Kongu i Afganistanu one surađuju s međunarodnim partnerima na postizanju strateških rezultata.

Kao nastavak svojih snažnih veza, danas su EUFOR i OS BiH potpisivanjem ovog Plana obuke i suradnje za 2020. g. ponovo pokazali posvećenost nastavku bliske suradnje i kombinirane obuke.