EU I AMERIKA OZBILJNO ZABRINUTI “Čuvati teritorijalni integritet BiH, završiti izborne i ustavne reforme”

eu zastave

Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena prošlog tjedna u Washingtonu, EU i Sjedinjene Države usuglasile su dodatno jačanje svog zajedničkog angažmana na Zapadnom Balkanu s ciljem podrške napretku regije na europskom putu. 

“Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje Uniji, koje je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Europskoj uniji. Bliža integracija unapređuje stabilnost i doprinosi prosperitetu svih u regiji. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”.

“Europska unija i Sjedinjene Države jedinstvene su u snažnoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njezinih državnih institucija. Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu europskih integracija, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su pomoći ove korake”, kazali su u dijelu koji se odnosi na BiH.