ERS NASTAVLJA PRAKSU Jedan direktor u dvije fotelje

MH Elektroprivreda RS,Prihodi,investicija ,tvrtka

Sredinom srpnja MH Elektroprivreda RS osnovala je novu tvrtku Termoelektrana Gacko, razvoj i investicije u Gacku. Tvrtka nema zaposlenih, ali ima dva vršitelja dužnosti direktora, Igora Milojevića i Petra Markovića, koji su i izvršni direktori u ostalim zavisnim tvrtkama, piše Direkt portal.

Naši izvori tvrde da na oba mjesta ostvaruju prihode. Iz ERS-a nam još nisu potvrdili je li to tako, kolika je ta plaća i kako im se obračunava radno vrijeme. Ono što je sigurno jest da slučaj iz Gacka nije iznimka nego pravilo.

Matična ERS i 22 tvrtke-kćeri

Ako izuzmemo tvrtku Nove elektrane RS, koja je u stečaju (propala ideja o gradnji TE Gacko 2 s češkim elektranama ČEZ, prim. autora), Elektroprivreda RS je osnivač 22 firme. Prema podacima iz Registra poslovnih subjekata RS-a, manjinski je vlasnik u tri poduzeća, au 19 poduzeća je osnivač i jedini vlasnik.

Najmlađa tvrtka registrirana je u Gacku prije mjesec dana. Zove se Termoelektrana Gacko, razvoj i investicija s osnivačkim kapitalom od 100 tisuća maraka. Osnovna djelatnost tvrtke su pripremni radovi na gradilištu, iako je djelatnost "u unutarnjem prometu" vrlo raznolika - kreće se od vađenja lignita preko reciklaže, proizvodnje strojeva i alata, do proizvodnje električne energije. Nova firma je na istoj adresi kao i stara, tačnije kao ZP RiTE Gacko - Gračanica bb. Prema riječima Maksima Skoka, v.d. Direktor RiTE Gacko ne treba se čuditi.

“Nema tu prepreka, imamo namjeru da jedan manji kancelarijski prostor odvojimo za potrebe tog preduzeća. Ne znam da li je potpisan već ugovor, pripremljen je sigurno. Kao što izdajemo naše prostore bankama ili nekim drugim subjektima u Gacku, tako i u ovom slučaju nema razlike. To što smo na istoj adresi znači da smo već napravili dogovor gde ćemo mi izdati kancelarijski prostor za njihove potrebe”, objašnjava Skoko.

Investicija i razvoja nikad previše

Osim što imaju istu adresu, i ime novog preduzeća je podudarno sa imenom jednog od sektora u okviru RiTE Gacko čiji je zatatak razvoj i investicije. Ipak, Skoko tvrdi da tu nema kolizije.

“Sektor investicije i razvoj se bavi razvojem postojećeg kopa rudnika i termoelektrane. Nova firma je fokusirana na buduće Gacko 2, ako ga bude, a ja se nadam da hoće. Tada će verovatno morati da dođe do sinergije”, objašnjava Skoko i pominje sličan primer u Ugljeviku gde Ugljevik 3 čak ima pravo i na eksploataciju dela ugljenog basena.

Međutim, tu se veza između dva preduzeća ne završava. Zajednički imenitelj im je i izvršni direktor Petar Marković. Na oba mesta je, dakako, vršilac dužnosti. U ZP RiTE Gacko je v.d. izvršni direktor i razvoj rudnika, a na drugom mestu je v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja. Marković je, poput mnogih drugih direktora, u v.d. statusu više od pet godina. Istovremeno je i šef odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini opštine Gacko.

Za vršitelja dužnosti direktora nove Termoelektrane Gacko imenovan je Igor Milojević koji je istovremeno i izvršni direktor u ZP “Elektro-Hercegovina”.

Da je to na neki način pravilo potvrđuje i slučaj Milutina Mastilovića koji je istovremeno izvršni upravitelj Elektro-Hercegovine, ali i član Upravnog odbora Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1 čiji su osnivači ERS i firma iz Mađarske koja je većinski vlasnik, o čemu je Direkt već pisao.

Tada nam je rekao da je angažovan po menadžerskom ugovoru. I dve godine kasnije je, sudeći po podacima iz Registra privrednih subjekata, na istim pozicijama.

Šta to biješe sukob interesa?

Ustaljena praksa da se direktorske pozicije u javnim reduzećima “krčme” na osnovu partijskog sporazuma rezultirala je i zaobilaženjem zakona, pa se stvorio idealan profil direktora koji ne može biti u sukobu interesa po mišljenju Komisije na čijem čelu je već četrnaest godina Obrenka Slijepčević. On je član vladajuće ili jedne od koalicionih stranaka, u v.d. statusu je i vodi javnu ustanovu ili zavisno preduzeće. Kako je Slijepčević više puta isticala, Zakon se odnosi samo na “prave” direktore koji su na čelu javnih, odosno matičnih preduzeća.

Usled izostanka bilo kakvih sankcija, poslednjih godina se nosioci vlasti i ne trude da obnavljaju v.d. status svakih pola godine, pa su mnogobrojni primeri “večitih” v.d.-a.

U upitu ERS na koji još nismo dobili odgovor smo tražili objašnjenje kako se evidentira radno vreme onih koji su v.d. direktori u dva preduzeća.

V.d. direktora RiTE Gacko Maksim Skoko koji je na čelu menadžmenta jednog od preduzeća u kojem je Marković izvršni direktor nam je rekao da ne zna kako se vodi u drugom preduzeću, ali da u RiTE Gacko daje svoj maksimum.

“Što se tiče obaveza i aktivnosti u RiTE Gacko on ih savesno i u punom obimu obavlja. Šta radi za drugo preduzeće i u kom periodu ja ne znam, ali u RiTE Gacko je itekako zaposlen i sigurno u punom radnom vremenu ako ne i više”.

Novoosnovana Termoelektrana Gacko je, za sada sklopila dva direktna sporazuma, svaki u vrednosti od 5.990 maraka. U planu nabavke do kraja godine je, mahom direktnim sporazumima, predvidela da će potrošiti oko 200 hiljada maraka - na kancelarijski nameštaj i materijal, projektnu dokumentaciju i računarsku opremu i druge potrebe. Za izradu sajta, reklamnog i propagandnog materijala i oglašavanjaa planirali su 18 hiljada maraka, a za obrazovanje i osposobljavanje 20 hiljada.