Epidemija mišje groznice u BiH

miš
"Ugroženo je cijelo područje općine Gradiška, a imam informacije i da su zabilježeni slučajevi u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Srpcu, kao i u graničnom području Hrvatske, u Okučanima i Novoj Gradišci", kaže Mihajlović.

On je precizirao da je epicentar zaraze u Podgradcima, ali i istaknuo da ima zaraženih i u Grbavcima i Turjaku, objavile su "Nezavisne novine".

Mihajlović je naveo da su potvrđena tri nova slučaja i da je do sada ukupno evidentirano 11 zaraženih.

Prema njegovim riječima, dvije ekipe Doma zdravlja Gradiška su stalno na terenu i za tri dana obišle su 300 domaćinstava, a u planu je obilazak 1.000.

"Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama jer češće dolaze u kontakt s miševima, kao i svi koji ne peru ruke, a dolaze u dodir sa mokraćom, izmetom ili slinom miševa i štakora", kaže Mihajlović.

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, on savjetuje korištenje zaštitne maske i rukavica, te da nakon posla obavezno obave osobnu higijenu.

"Oni koji imaju kontakt sa namirnicama koje su pri zemlji, poput zelene salate, crnog luka, špinata, jagoda moraju ih dobro oprati", kaže Mihajlović i podsjeća da je obavljena redovna deratizacija i da je u tijeku vanredna deratizacija mjesta na kojima se pojavila mišja groznica.

Direktor Doma zdravlja Kostajnica Zoran Torbica navodi da su u ovoj općini zabilježena četiri slučaja mišje groznice prije dvadesetak dana i da nema novootkrivenih, ali je pokrenuta inicijativa za izvanrednu deratizaciju.

Direktor Doma zdravlja u Srpcu Mirko Stojić kaže da u ovoj općini trenutno nema zabilježenih slučajeva ove zaraze.

Prema navodima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, mišja groznica registrirana je samo u Gradišci.

"U našoj službi nismo zaprimili nijednu prijavu oboljenja od mišje groznice u ovoj godini, a nemam informacije da li je neki pacijent sa ovom dijagnozom hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru", rekla je Mirela Kasabašić iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci apeliraju da se građani jave liječniku ako imaju simptome poput visoke temperature, drhtavice, glavobolje, zamućenja vida, crvenila i svraba očiju, crvenila kože, lica, vrata i prsa, bolova u grlu, žeđi i suhoće usta. U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.