EPHZHB u budžet HNŽ uplatila 5,6 milijuna KM

Donko Jović
Arhivska fotografija

... prema Vladi HNŽ na osnovu novog županijskog Zakona o vodama, iz ovih kompanija stižu prve uplate u županijskim budžet.

Potvrdio nam je to Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ.

"EPHZHB je nedavno izvršila uplatu za 2013. i prvu polovicu ove godine, a ovih dana očekujemo uplatu od EPBiH. Što se tiče EPHZHB, u proračun HNŽ uplaćeno je oko 2,6 milijuna KM za prošlu godinu te oko tri milijuna za prvih šest mjeseci ove godine. Od EPBiH je ostalo nenaplaćeno oko 6,9 milijuna KM, no i to očekujemo za desetak dana", kaže Jović.

Po ovom zakonu, obje elektroprivrede dužne su, ukoliko nemaju ugovor o koncesiji, u budžet HNŽ uplaćivati godišnje po oko sedam milijuna KM na ime vodnih naknada za korištenje hidropotencijala na području HNŽ za proizvodnju električne energije.

Međutim, elektroprivrede se još od polovine 2013., kada je zakon stupio na snagu, grčevito bore da izbjegnu plaćanje, zbog čega su putem resornog Federalnog ministarstva i Vlade FBiH pokrenule ocjenu ustavnosti zakona.

Jović je istaknuo kako bi Ustavni sud FBiH uskoro trebao zakazati raspravu o ovoj temi, ali sve dok ne donese odluku, elektroprivrede su dužne postupati po županijskom zakonu.

Obveze prema dobavljačima
Novi zakon trebao bi uveliko popraviti prihodovnu stranu budžeta HNŽ. Jović ističe kako su samo prve uplate omogućile Vladi HNŽ da isplati sve obveze prema dobavljačima za prvih osam mjeseci ove godine.

Dnevni avaz