EP HZHB ZAPOŠLJAVA Traže se referenti za odnose s javnošću sa završenom srednjom školom, studenti ogorčeni

ep studenti
EP HZHB

JP Elektroprivreda HZ-HB raspisala je natječaj za prijem radnika na neodređeno vrijeme. Iz ove tvrtke traže djelatnike na čak 50 različitih pozicija.

Jedna od pozicija koje upadaju u oči je ona gdje se traže dva referenta ili referentice za odnose s javnošću, odnosno referenti za komunikaciju koji ili koja bi trebala pomoći u Sektoru korporativnih komunikacija, Služba za odnose s javnošću.

ep studenti

Naime, za tu poziciju u natječaju se traži SSS, srednja škola društvenoga ili tehničkoga smjera, 6 (šest) mjeseci radnog iskustva, te rad na računalu.

ep studenti

Studenti ogorčeni

Na tu činjenicu redakciji portala Hercegovina.info ukazali su studenti Sveučilišta u Mostaru, smjer Odnosi s javnošću. Ogorčeni studenti pitaju se zašto uopće studiraju i izdvajaju velike svote novca (Oko 1500 KM za jednu akademsku godinu na master studijima) kada su željeni posao mogli dobiti i sa srednjom školom.

Gordana Banović, studentica završne godine master studija Odnosa s javnošću, dobitnica Dekanove i Rektorove nagrade i jedna od 72 najbolja studenta u FBIH za cijeli preddiplomski studij istupila je u ime svojih kolega sa odsjeka, te izrazila nezadovoljstvo.

"U gradu koji je prvu generaciju studenata na studiju Odnosi s javnošću dočekao 2014. godine, s ponosom govoreći da smo prvi sveučilišni studij na ovim prostorima koji nastavu izvodi na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, samo nekoliko metara od tog istog sveučilišta u jednom javnom poduzeću događa se nepravda nepojmljiva svim barem malo školovanim ljudima. Moje je mišljenje da je nepravedno i nepromišljeno objavljen natječaj Elektroprivrede, za koji je očigledno već unaprijed utvrđena ciljana skupina prijavljenih, ne znači ništa drugo nego poniženje za sve nas koji su uložili godine truda i učenja baš u tu sferu. Ako naš posao može obavljati netko sa srednjom školom, baš tako je naglašeno, zašto su dopustili da postoji fakultet, a kamoli još kasnije stepenice. Što ovo treba poručiti novim generacijama, jer izgleda da nema potrebe da upisuju naš fakultet, plaćaju i uče, za svoju funkciju neće moći ni konkurirati, pa evo, pitamo vas, gdje će raditi naši mladi stručnjaci? Ako želimo raditi u svojoj struci, mi moramo sakriti svoje diplome, da bi nas uopće razmotrili, inače bismo bili prekvalificirani", kazala je Banović za Hercegovina.info

Drugo pitanje koje smo postavili upravi je zbog čega smatraju da im osoba sa završenom srednjom školom može biti pojačanje u sektoru komunikacija u kojima je vrlo lako napraviti krivi potez i ugroziti reputaciju i imidž tvrtke.

Iz EP HZHB nismo dobili odgovor, profesori nisu htjeli komentirati

 Rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marija Buntić nije nam se javila na telefonski poziv, pa smo poslali e-mail sa upitom kojega ćemo objaviti kada i ako nam ikada odgovori.

Htjeli smo dobiti komentar i od nekoga od voditelja nastave na odsjeku za odnose s javnošću na mostarskom Sveučilištu, no nitko od profesora koje smo kontaktirali nije bio raspoložen za izjavu, odnosno da zaštiti svoje studente i dignitet struke.

ep studenti

Ironično je kako EP HZHB i Sveučilište u Mostaru imaju ostvarenu suradnju upravo po pitanju odnosa s javnošću, naime, u sklopu kolegija Medijski sustavi organizirale su se posjete u kojima su studenti novinarstva i odnosa s javnošću, osim teorije, upoznali s praksom odnosa s javnošću u realnom sektoru, konkretno s odnosima s javnošću u javnim poduzećima. I danas traje ta suradnja, a studenti u EP HZHB mogu birati i žele li odraditi praksu. Praksu kojoj će ih ubuduće podučavati slabije obrazovan kadar od njih samih.

ep studenti

Pretražili smo arhivu javnih oglasa za istu poziciju u drugim kompanijama i nismo našli niti jedan oglas za komunikacijskog i referenta za odnose s javnošću za kojeg se traži samo srednjoškolsko obrazovanje.

Cijeli javni oglas možete pogledati OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.