EP HZHB NABAVLJA ELEKTRIČNI AUTOMOBIL "Tehničke specifikacije ukazuju na mogućnost diskriminacije ponuđača"

Elektroprivreda HZHB električni auto

Prema analizi portala Pratimo tendere "nabavka električnog putničkog vozila sa punjačem baterija'' Elektroprivreda HZHB je rizična iz razloga jer tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

Početkom listopada Elektroprivreda HZHB raspisala je javni natječaj za nabavku električnog putničkog vozila niže srednje klase sa punjačem baterija. Procijenjena vrijednost tendera je 91.800 KM bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji detaljno su navedene tehničke karakteristike vozila koje Elektroprivreda HZHB želi.

Elektroprivreda HZHB električni auto

Elektroprivreda HZHB želi električni karavan sa zakošenim zadnjim dijelom vozila, minimalne snage 150kW sa dosegom baterije minimalno 400 kilometara. Između ostalog vozilo mora imati termoizolacijska stakla, prednje i stražnje senzore za parkiranje, stražnju kameru za parkiranje, tvornički radio uređaj sa minimalno 4 zvučnika, sa ekranom osjetljivim na dodir, navigacijskim sustavom, Bluetooth interface za mobilni telefon.

Elektroprivreda HZHB električni auto

Uz automobil Elektroprivreda HZHB nabavlja i punjač baterije. U tehničkim specifikacijama navedeno je da to mora biti zidni punjač, sa snagom punjenja minimalno 20 kW, kabel za punjenje mora biti minimalno dužine 4,5 metara sa magnetskim držačem kabla. Područje radne temperature baterije od -20 do +70 celzijusa. Upravljanje punjačem mora biti putem aplikacije i ekrana osjetljivog na dodir, upustvom na hrvatskom jeziku i ugradnjom punjača na lokaciji koju odredi EPHZHB.

Elektroprivreda HZHB električni auto

Prema analizi portala Pratimo tendere nabavka ''Električno osobno/putničko vozilo niže srednje klase sa punjačem baterija'' Elektroprivreda HZHB je rizična iz nekoliko razloga.  

“Postupak nabavke se ne provodi u vremenskom razdoblju u kome je planirano planskim dokumentima za 2023. godinu; Vršene su izmjene i dopune planskih dokumenata s ciljem uvrštavanja ove nabavke u planske dokumente; Tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača”, navedeno je u analizi.

U prvobitnom planu javnih nabavki Elektroprivrede HZHB nije bila planirana nabavka električnog vozila dok je u pročišćenom planu javnih nabavki dodana ova nabavka.