ENTITETI, ŽUPANIJE BiH neće imati jedinstvene covid potvrde

Cjepivo šprice
Hercegovina.info

BiH neće imati jedinstvene covid potvrde niti će se one izdavati na nivou institucija BiH, jer za to ne postoji nadležnost i pravni osnov, navode iz Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara.

U Ministarstvu su rekli za 'Nezavisne novine' da će se izdavanje covid potvrda vršiti na nivoima entiteta, županija i Brčko distrikta u skladu sa nadležnostima u oblasti zdravstva. Navode da će verifikaciju covid potvrda vršiti Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz Ministarstva civilnih poslova navode da će izgled covid potvrda biti definiran propisima na nivou entiteta i Brčko distrikta u skladu sa instrukcijom Europske komisije.

"IDDEEA će u suradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH, a radi upotrebe u inozemstvu, vršiti servis razmjene podataka sa EU", navode iz Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara.

Šef tima za praćenje provođenja mjera Republičkog stožera za izvanredne situacije Nenad Stevandić kaže da je teško pretpostaviti do kada će imati smisla da se izdaju covid potvrde, ali da države koje imaju malo cijepljenih, kao što je BiH, trebaju ih imati, prenosi Srna.

"Mislim da bi bilo dobro zbog nas da imamo ove potvrde, a i zbog Europe, jer se ne zna još kakav će biti 'rep' pandemije, koji se može očekivati u studenom", rekao je Stevandić za 'Nezavisne novine'.