ENIC BIRO Imenovan potpredsjednik iz Bosne i Hercegovine

Dženan Omanović

Predstavnik CIP-a (ENIC centra Bosne i Hercegovine), Dženan Omanović, izabran je za novog potpredsjednika ENIC BIROA na 30. Godišnjem sastanku ENIC-NARIC mreže, održanom 12. lipnja 2023. u Stocholmu.

ENIC-NARIC je međunarodna mreža koju čini 55 zemalja članica Europske unije i svijeta, uspostavljena od strane Vijeća Europe i UNESCO-a u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Lisabonske konvencije o priznavanju.

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja osnovan je temeljem Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini kao samostalna upravna organizacija.

Sukladno Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, CIP је nadležan za:

- informiranje i priznavanje u području visokog obrazovanja;

- koordiniranje i međunarodnu razmjenu akademskog osoblja, studenata i programa u području visokog obrazovanja;

- predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim projektima u području visokog obrazovanja iz svoje nadležnosti;

- posredovanjem međunarodne mreže centara za informacije (mreže ENIC/NARIC) pruža informacije visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini u svezi sa inozemnim visokoškolskim ustanovama i programima, kao osnovu za priznavanje stupnja i diploma za daljnje školovanje na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i predstavlja Bosnu i Hercegovinu u tim mrežama;

- daje obavještenje i mišljenje о inozemnim stupnjevima i diplomama u Bosni i Hercegovini, s ciljem nastavka školovanja na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini;

- daje savjete i informacije o pitanjima iz svog djelokruga stranama sa zakonitim interesom;

- sukladno Lisabonskoj konvenciji i njezinim pratećim dokumentima, donosi preporuke ministarstvu Republike Srpske, županijskim ministarstvima i Brčko distriktu BiH o priznavanju diploma stečenih izvan Bosne i Hercegovine radi zaposlenja, nastavka obrazovanja i ostvarivanja drugih prava koja proistječu iz stečene kvalifikacije.