ELMEDIN KONAKOVIĆ SDP će biti korektiv HDZ-u i SDA u Vladi HNŽ

Elmedin Konaković
Hercegovina.info

"Draže mi je da je SDP uz SDA nego da je SDA sama sa HDZ-om u HNŽ-u. SDP bi mogao biti dobar korektor te vlasti. Sa SDP-om imam korektne odnose, zasada ništa jedni druge nismo varali", izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u Dnevniku D. na Federalnoj televiziji.

NiP nije spreman za koaliciju sa SDA

Konaković je istaknuo da NiP nije zaobiđen prilikom formiranja vlade u ovoj županiji, te da se ulazak SDP-a u koaliciju sa SDA neće reflektirati na više razine.

„Nismo zaobiđeni, naša gradska organizacija je napravila procjenu da trenutno mi nismo spremni za koaliranje sa ovakvom SDA još uvijek. Ima jedan kuriozitet koji demaskira svo licemjerje SDA – sjećate se samo koliko su nas napadali za koaliciju sa HDZ-om, a oni su danas na dan rušenja Starog mosta koalirali sa HDZ-om u Mostaru. To je ta SDA. NES i SBiH su vam u koaliciji s kim god i gdje god mogu. Mi ćemo u HNŽ-u biti konstruktivna opozicija“, poručio je Konaković. On se, između ostalog, osvrnuo i na izvještaj o napretku BiH, za koji je kazao da je pozitivan signal.

Napredak na EU putu

„Nije za euforiju ili priču o nekom povijesnom napretku, ali tamo gdje je Bosna i Hercegovina bila prije godinu dana i nekoliko godina nazad i ono gdje se danas kreće – su dvije potpune različite stvari. Očekivao sam da opozicija donekle negoduje, ali nisam očekivao da bude nesretna zato što se BiH napokon pokrenula prema Europskoj uniji“, rekao je Konaković te dodao:

„Ja generalno jesam optimist, da nisam možda ne bismo ni ostvarili neke od ciljeva. Svašta su oni nama govorili – da nećemo biti vlast, ni na državnom, ni na federalnom nivou, a mi njima smo pokazali da u jako kratkom periodu od samo deset mjeseci da ipak može i da se kreće. Bilo bi bolje i pozivam kolege koji su sigurno patriote da se priključe ovoj teškoj borbi za napredak ka EU, da nekad daju neki fini amandman, podrže, glasaju“.

Izborni zakon

„Slažemo se da je izborno zakonodavstvo obveza i ultimatum i piše to da se očekuje od nas u Izvještaju da implementiramo presude međunarodnih sudova. Ja živim za dan kada će Kojović kao Srbin iz Sarajeva moći biti kandidat za člana Predsjedništva, ili Ćamil Duraković iz RS-a, ili građani koji ne pripadaju etničkim skupinama.

Imamo i rješenja – indirektan izbor u parlamentu bez etničkog prefiksa, ili NiP-ov stari prijedlog, u kom bi tri etnička imala svoju dimenziju, a taj četvrti, građanski na prostoru cijele BiH“.

On je dodao:

„Ako negdje treba reagirati visoki predstavnik, to onda jednoglasno svi građani moraju podržati – da se spriječe krađe koje godinama dominiraju na sceni bh. izbora“.

Bh. državljani u Gazi

Podijelio je i informacije o tome što se događa sa evakuacijom bh. državljana iz Pojasa Gaze.

„Dosada dvije trećine zemalja nisu uspjele evakuirati svoje građane. Predano rade ambasade i u Izraelu, Kataru i Egiptu. Ambasadori su na visini svog zadatka, komuniciraju svakodnevno sa vlastima koji o tome donose odluku. Imamo kontakte i sa IOM-om koji nam pomaže. Ministarstvo vanjskih poslova je na početku ovih događanja formiralo krizni stožer, radi svakodnevno. Čekamo, nadamo se intervenciji američke administracije, da budu neka primirja. Za sada nemamo informacija o žrtvama. Njih ima 19 sa osobnim dokumentima BiH, a 54 ukupno jer su to njihovi bliski srodnici.

O osipanju članova NiP-a u Hercegovini

Na pitanje jesu li točne informacije o osipanju članova NiP-a u Hercegovini, navodno je stranku napustilo 12 uglednih članova, odgovara:

„Jeste nekoliko njih napustilo, Ja sam možda dijelom krivac za to događanje. NiP trpi moj angažman na mjestu ministra, zapostavio sam stranku. Četiri mjeseca nismo imali sjednicu Predsjedništva, pa smo sad uspostavili dinamiku sastanaka. Nismo lagali kad smo rekli da je država važnija. Na terenu me nije bilo dugo, u svim županijskim organizacijama imamo određene probleme koje sad popravljamo. Sutra idem u Mostar. Svaki čovjek je vrijedan. U NiP-u se ne smije šutjeti, pozivam članove da o problemima javno govore”.