Elektroprivreda HZHB kupuje još jednu crnu metalik limuzinu, od koga zna se

Elektroprivreda HZ HB
Hercegovina.info

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” (EP HZHB) objavila je natječaj za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 52.130 maraka bez PDV-a, nedugo nakon što je ova kompanija nabavila luksuzni Audi 6, najvredniji kupljeni službeni automobil ove godine.

“Elektroprivreda” traži metalik crno putničko vozilo s automatskim klima-uređajem, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba posjedovati elektro podesiva i grijana vanjska ogledala, senzore za pomoć pri parkiranju naprijed i nazad, te tekstilna sjedišta, kao i pripremu za telefon i glasovnu kontrolu, ručicu ručne kočnice presvučenu kožom i retrovizore u boji karoserije.

EP HZHB je u travnju ove godine objavila natječaj za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 133.500 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, što je najvrednija nabavka automobila raspisana ove godine.

Iz “Elektroprivrede” su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je u ovom natječaju nabavljen Audi 6. Jedinu ponudu dostavila je tvrtka “M.R.M. Export-Import” iz Ljubuškog u vrijednosti od 133.323 KM.

Podaci Baze službenih automobila pokazuju da se na gotovo polovinu svih natječaja tijekom 2020. godine javio samo po jedan ponuđač.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, kaže da “Elektroprivreda HZHB-a” tijekom pandemije nastavlja vršiti nabavke automobila, ali i drugih dragocjenih roba.

“Oni su nedavno nabavili jedan automobil koji je bio jedan od najskupljih u BiH unazad nekoliko godina, pogotovo za vrijeme pandemije, a sada i ovaj koji je vrijedan 52.000 bez PDV-a”, kaže Ožegović.

Naglašava da mnoge institucije nastavljaju provoditi nabavke kao da se pandemija ne događa dok i ne osjete krizu kroz koju prolaze građani.

“Generalno, naše institucije ovu pandemiju kao da nisu ni osjetile i nabavljaju skupocjene robe pa i automobile, međutim ‘Elektroprivreda HZHB-a’ ne nabavlja samo jedan, već nekoliko”, kaže Ožegović.

Sve nabavke “Elektroprivrede” unaprijed su planirane, temeljem potreba, a u skladu s Planom nabava koji je sastavni dio Plana poslovanja ovog poduzeća, odobren od Skupštine Društva, ističe Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

“Nabava navedenih vozila, kao i sve druge nabave, transparentna je, te javno objavljena u potpunosti u skladu sa zakonom“, kaže Buntić.

Ona objašnjava da “Elektroprivreda HZHB-a” redovno, putem javne licitacije, prodaje rabljena vozila i obnavlja vozni park nabavkom novih, što se, kako kaže, pokazalo racionalnim za poduzeće. Kako napominje, pandemija nije utjecala na poslovanje tvrtke zbog preventivnog djelovanja Kriznog stožera kompanije.

Podaci Baze službenih automobila pokazuju da je ova kompanija prije pet godina kupila Audi A6 za 130.000 KM, 2018. godine tri Passata od po 70.000 KM, a u voznom parku imaju još niz putničkih automobila. Tokom 2020. godine kompanija je, između ostalog, kupila putničko vozilo od 44.2000 KM, kao i osam drugih vozila za gotovo 300.000 KM. “Elektroprivreda HZHB-a” je javna kompanija u većinskom vlasništvu Federacije.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tijekom 2020. godine potrošile gotovo pet milijuna maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 milijuna maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.