Elektroprijenos BiH: Plaća nema, a Uprava i Upravni odbor godinama ne rade

No, situaciju dodatno komplicira činjenica da ovaj akt trebaju donijeti članovi Uprave i Upravni odbor koji godinama praktično i ne rade, kako zbog isteka mandata tako i zbog političkih sukoba.

Pisma upozorenja

Nikakvog efekta nije imalo ni pismo koje su sindikalne vođe uputile Upravnom odboru kompanije od kojih traže da zaustave samovolju kao i štetno djelovanje Uprave na rad kompanije. Marko Rozić, predsjednik Sindikalne organizacije Elektroprijenosa Mostar, za "San" kaže da još neće donositi odluku o mjerama koje će poduzeti u cilju ostvarivanja svojih prava među kojima su i plaće.

- Sačekat ćemo odgovor Upravnog odbora još koji dan. Imamo informaciju da je u Sarajevu održan sastanak direktora operativnih područja pa ćemo vidjeti šta je dogovoreno. Da imamo korektan odnos sa Upravom, ne bi trebali ni pisati pisma upozorenja već bi davno dobili odgovore. Međutim, nisu svi članovi Uprave na istoj valnoj dužini, pa možemo očekivati prijedloge za rješavanje nagomilanih problema. Sačekat ćemo dan, dva - pojašnjava Rozić. U Upravi kompanije, pak, kažu da nije bilo nikakvih sjednica te da će u četvrtak biti održan Upravni odbor, a da će isplata plaća biti kada se donese novi pravilnik.

- Bez obzira što je ovaj sadašnji pravilnik nama bio dobar mi ga više ne možemo primjenjivati pošto je sud donio presudu da on ne valja. Znači plate će biti čim usaglasimo novi pravilnik, a to ovisi od Uprave - kaže jedan od članova Uprave. Upitan koliko je realno donošenje pravilnika s obzirom na stalno prisutne opstrukcije, on kaže «da je on član Uprave i da je on za pravilnik kao što je i vršitelj dužnosti direktora Dušan Mijatović».

Dobri i loši momci

Prema tome, ovo je borba dobrih i loših momaka. Ovo je takva nesretna zemlja u kojoj, nažalost, moramo živjeti, htjeli ne htjeli. Sve kontroverze ove zemlje prelamaju se preko ove kompanije. Ja samo želim raditi svoj posao, a očito je politizacija odavno uzela maha i ne znam kada će i hoće li pravilnik biti donesen - pojašnjava član Uprave.

Vanredna sjednica

Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik Upravnog odbora Elektroprenosa BiH, rekao nam je jučer da nisu održali vanrednu sjednicu i da od Uprave kompanije čekaju usaglašen prijedlog pravilnika. On potcrtava da je donošenje akata u nadležnosti Uprave.