EKSPERTIZA BEZ PLODOVA Palo tri od šest prijava Elektroprivrede HZ HB protiv nedužnih vještaka

Elektroprivreda HZ HB
hercegovina.info

Do sada je otpala polovina prijava Elektroprivrede HZ HB protiv vještaka, koji su kazneno prijavljeni Tužiteljstvu HNŽ-a nakon što je na konferenciji za tisak u Mostaru predstavljena ekspertiza Brane Markića, koji je tvrdio da je Elektroprivreda oštećena. 

„Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da je u ovom Tužiteljstvu evidentirano 6 (šest) predmeta u kojima je podnositelj prijave JP Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar, protiv više vještaka. Tri predmeta se nalaze u radu i u fazi su provjera navoda iz navedenih prijava, dok je u tri predmeta nakon odgovarajućih provjera navoda iz prijava i rezultata tih provjera, Tužiteljstvo donijelo odluku da neće otvarati istragu u tim predmetima“, kazala je za Hercegovina.info stručna suradnica za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva Mostar Ana Rajič.

Navela je i da Elektroprivreda HZ HB kao podnositelj prijave na takve odluke podnositelj ima pravo pritužbi Uredu Glavnog tužitelja.                   

Podsjetimo, u prosincu je u prostorijama EP HZHB, a nakon našeg članka koliko to poduzeće duguje temeljem vodnih naknada održana konferencija za tisak. 

Generalni direktor Elektroprivrede Marinko Gilja tvrdio je da je uslijed obračuna posebne vodoprivrede to poduzeće znatno oštećeno, za gotovo 60 milijuna KM.

Elektroprivreda HZ HB

„Cijena električne energije ustanovljena 2010. i danas je na snazi. Promjene cijena nije bilo više od deset godina. Kako odjednom svake godine njihova postotna promjena je ista. Protiv svih vještaka koji su vještačili mi ćemo podnijeti kaznene prijave, sa svim tužbama njihovim oni su oštetili Elektroprivredu za ovih desetak godina u iznosu oko 60 milijuna maraka“, istaknuo je generalni direktor Gilja.

Podupirao ga je ekspertizom profesor Sveučilišta u Mostaru i suvlasnik Antonio Commerca Brane Markić.

 „Ova ekspertiza ili utvrđivanje materijalne istine vezane za naknadu imala je nekoliko faza i urađena je tako bez obzira tko je naručitelj, korisnik naknade ili obveznik naknade, rezultati ekspertize bili bi jednaki“, istaknuo je te naglasio da ima točnih dijelova u obračunima, ali najveći dio nije točan. 

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li vještaci, sada kada je Tužiteljstvo HNŽ odbacilo prijave protiv polovine njih, podizati privatne tužbe protiv Elektroprivrede HZ HB. 

Inače, Gilju i Markića osim ekspertize veže i dugogodišnja povijest nabava darova i uredskog materijala, a o čemu smo zasebno pisali.