EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Sporni respiratori u KCUS-u, anesteziolozi morali slušati ginekologa?!

Malina respiratori u KCUS
Avaz

Dok Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak pakiraju kofere za Vojkoviće, nakon što ih je Sud BiH osudio na zatvorske kazne od četiri, pet i šest godina, javnost se s pravom pita tko će još odgovarati zbog korištenja neispravnih "malina respiratora" u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Iako je struka kazala svoje, da se smeće od nabavljenih respiratora, na čiju je kriminalnu nabavku bačeno 10,5 milijuna maraka novca građana, ne može koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19, netko je u KCUS-u naredio njihovu upotrebu kako bi opravdao kriminalnu nabavku, piše Avaz.

Tvrdila da rade

U ovisnosti o tome kako je tekao sudski proces osuđenom trojcu, iz KCUS-a, kojim je suvereno upravljala Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, stizale su različite informacije o korištenju kineskih ventilatora. 

Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, javljala je podobnim medijima da su "malina respiratori" u pogonu, dakle, da rade. Bez obzira na to što su mediji u to vrijeme prenosili jeziva svjedočenja oboljelih od koronavirusa koji su se bojali priključivanja na respiratore ubojice.

Također, Sebija Izetbegović je pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje je KCUS dobio od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji upravo u ovoj zgradi stare kirurgije, odnosno tadašnjem Privremenom respiratornom centru.

"Koriste se za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika kojima taj protok kisika odgovara", rekla je Izetbegović 24. ožujka 2021. godine, o čemu postoji najmanje 30 medijskih izvještaja.

Dnevni avaz je u posjedu ekskluzivnih fotografija koje dokazuju da su uistinu respiratori korišteni u vrijeme pandemije i da su pacijenti priključivani na njih. Sve ove fotografije mogu poslužiti i Tužiteljstvu BiH.

POGLEDAJTE EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Prestalo hvaljenje

Nakon što su u KCUS ušli službenici SIPA-e i Tužiteljstva ŽS, prestali su i hvalospjevi o respiratorima, prvenstveno od Amele Katica-Mulalić, koja je kasnije kazala da su “pacijenti stvorili nepovjerenje prema respiratorima ACM812”.

Hoće li oni koji su stavili respiratore u upotrebu biti obuhvaćeni novom istragom Tužiteljstva BiH "Respiratori 2"?

Nema tužiteljske odluke

Iz Tužiteljstva Sarajevske županije rečeno je jučer "Dnevnom avazu" da još nije donesena tužiteljska odluka u vezi s pismom anesteziologa koji su pisali menadžmentu KCUS-a da ne žele pacijente priključivati na ove respiratore.

Obaviještena Granična policija

Sud BiH obavijestio je Graničnu policiju BiH o pravomoćnosti presude u predmetu "Respiratori" kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora.

Ova informacija potvrđena je iz Suda BiH za portal "Avaza".

Također, kako je rečeno, prema osuđenima nisu izrečene mjere osiguranja prisustva i uspješnog vođenja postupka.

SUD BiH jučer je službeno objavio drugostupanjsku presudu u predmetu “Novalić”.