Ekonomski stručnjak objavio dvije simultane mjere s kojima bi gorivo u BiH odmah pojeftinilo

Ekonomski stručnjak objavio dvije simultane mjere s kojima bi gorivo u BiH odmah pojeftinilo
Hercegovina.info

Cijene goriva u BiH nastavljaju rasti, a vlast usprkos tome ne čini ništa. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebooku je objasnio kako bi sa dvije simultane mjere gorivo u BiH moglo jednostavno pojeftiniti.

“Cijene goriva nastavljaju rasti i u našoj državi. Početkom ožujka ove godine sam upozorio da moramo usporiti rast cijene goriva, kroz manje porezno opterećenje, jer ćemo na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda. Također sam upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i gospodarstvu. U Sarajevskoj županiji, najniža cijena benzina je danas 3,31 KM po litri, a dizela 3,41 KM, s tim da se možda može negdje naći i jeftinije, ako je u pitanju stara zaliha. Danas ću izaći s novim prijedlogom kako utjecati na značajno smanjenje cijene goriva u BIH", piše Hadžić.

Dvije su simultane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendirati akcize na gorivo. Ovo je toliko urgentna mjera, da nikakvi izgovori od strana donositelja odluka nisu mogući. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno od vrste goriva".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Druga mjera uključuje obračun PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize. Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Slično smanjenje bi se moglo očekivati i po litri dizela", ističe.

"Država ne bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati neizravnih poreza. Po osnovu akciza, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bi bilo oko 250 milijuna KM. Međutim, podaci UNO BiH pokazuju da su prihodi od neizravnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 milijuna KM ili 23,88% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Čak i sa smanjenjem akciza, već su sada u plusu gotovo 500 milijuna KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci".

"Građanima i gospodarstvu se mora pomoći, a ovo je najbolji način da se bude fer prema svima. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopće komentirati. Probajte samo zabraniti registraciju auta s EUR 1 i 2 normom, pa će te vidjeti koliko je “bogatih” što voze auta u našoj državi, napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.