EKOCID UZ NEKROPOLU Gazde ribarnice mjesecima iskreću otpad u korito rijeke, i nema tome kraja

Radimlja Žuvela Stolac

Ekološka katastrofa sa ribarnicom Žuvela u Stocu nastaviti će se još mjesecima, budući da domaći organi tromo i traljavo djeluju u ovom predmetu, koji bi u svakoj modernoj i uređenoj zemlji već davno bio završen.. 

Radimlja Žuvela Stolac

Otpadne vode ribarnice i dalje teku koritom Radimlje, s tim što su crijeva s otpadnim vodama spojena dosta dublje u korito rijeke, a što su nam fotografijama zabilježili mještani koji su u više navrata izlazili na ulicu zbog ove problematike.

Radimlja Žuvela Stolac

Po najnovijim informacijama zatvaranja ribarnice nema do daljnjeg, odnosno do okončanja upravnog spora. A koliko traju upravni sporovi u BiH znaju oni koji su ih pokretali.  

Federalni inspektori trebali su 5. prosinca u podne zapečatiti ribarnicu, odnosno objekte za pročišćavanje tehnoloških otpadnih. Međutim, 11. studenog Federalna inspekcija je dobila obavijest da je rješenjem Županijskog suda u Sarajevu od 31. listopada odloženo izvšenje rješenja do okončanja upravnog spora koji je pokrenula Žuvela – HB d.o.o Stolac. 

Spomenuta tvrtka otpadne smrdljive vode nastale čišćenjem ribe sprovodi crijevima za natapanje u korito Radimlje, a tik uz tamošnju nekropolu. Nekropolu, osobito u ljetnom razdoblju kada se neugodni mirisi najviše šire posjeti stotine turista. Iz JU Radimlja pisali su brojne dopise na ovu temu, za sve se zainteresirao i UNESCO, no sve to nije dovoljno domaćim organima da zaustave ovu ekološku katastrofu. 

“Prema zadnjim saznanjima, a koja se odnose na rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove, tvrtka Žuvela HB d.o.o može nastaviti s radom, bez obzira na sva dosadašnja rješenja, do okončanja spora na Općinskom sudu u Sarajevu. Ovim činom postaje jasno kako je gosp. Žuvela ponovno dobio na vremenu, a zagađivanje okoliša i trovanje ljudi može sada trajati i godinama”, kaže u izjavi našem portalu ravnateljica JU Radimlja Maja Lopin. 


Nadanja su ipak da u ovom predmetu neće biti odviše odugovlačenja obzirom na svjetski značaj ove lokacije.

“S obzirom da smo poslali odgovor i na reagiranje UNESCO-a, očekujemo da će Sud u Sarajevu u svom postupanju donijeti brzo i konacno rješenje koji neće ići na štetu stanovnika grada Stoca, šireg slijeva rijeke Neretve kao i lokaliteta Radimlje”, zaključuje Lopin.

Upravni spor u ovom predmetu treba biti okončan po hitnom postupku, jer je u pitanju slučaj kojim se ugrožava javni interes, da ne kažemo i državni i svjetski interes. 

S druge strane lokalna zajednica od rada ribarnice za sada ima jedino otpadne vode, zagađenje i probleme, budući da vlasnici po radnike potežu u druge entitete, da ne kažemo i zemlje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.